Çfarë Është Menopauza?

 • Ballina
 • Çfarë Është Menopauza?

Jemi këtu me artikullin tonë të titulluar se Çfarë është Menopauza? Menopauza është një nga periudhat e rëndësishme të jetës së një gruaje. Ndërprerja e përhershme e menstruacioneve si pasojë e humbjes së funksioneve të vezoreve quhet menopauzë.

Cilat Janë Simptomat e Menopauzës?

Ka shumë simptoma të menopauzës që shfaqen tek një person. Këto simptoma janë;

 • Nxehtësia,
 • Djersitje,
 • Probleme me gjumin,
 • Depresioni,
 • Nervozizëm,
 • Agresiviteti,
 • Humbja e dëshirës seksuale,
 • Thatësi vaginale,
 • Dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale,
 • Vështirësi në urinim
 • Osteoporoza (osteoporoza),
 • Urinim i shpeshtë.

Kohëzgjatja e simptomave ndryshon midis individëve. Simptomat zgjasin mesatarisht nga 3 deri në 5 vjet. Procesi i trajtimit fillon kur shfaqen simptomat.

Si Është Procesi i Trajtimit Në Menopauzë?

Pacientët që po afrohen ose kanë hyrë plotësisht në menopauzë duhet të bëjnë një ekzaminim gjinekologjik një herë në vit. Gjatë procesit të ekzaminimit, personit i kërkohet këto analiza;

 • Testi papsmear,
 • Ultrasonografia (duhet të vlerësohen endometriumi dhe vezoret),
 • Testet e gjakut në lidhje me mëlçinë, veshkat dhe kolesterolin,
 • Mamografia,
 • Ultrasonografia e gjirit,
 • Densitometria e kockave,
 • Analiza të ndryshme të gjakut dhe urinës.

Është vendosur metoda e trajtimit të përshtatshme për rezultatet e vlerësimit të testeve të kërkuara.

Cilat Janë Metodat e Trajtimit Që Përdoren Në Menopauzë?

Metodat e trajtimit të përdorura në menopauzë janë:

 • Terapia e Zëvendësimit Të Hormoneve (HRT): Kjo metodë rekomandohet vetëm për pacientët që hyjnë në menopauzë në moshë të re dhe për pacientët me simptoma të moderuara ose të rënda të ndezjes së nxehtësisë (vazomotore). Përveç kësaj, parandalon sëmundjet e zemrës, osteoporozën, osteoporozën etj. Tani rekomandohet terapia hormonale për të parandaluar sëmundjet.
 • Metoda e Biopsisë Endometriale: Gjakderdhja gjatë menopauzës mund të jetë një tregues i një gjetjeje të rëndësishme. Kërkohet patjetër një kontroll nga mjeku. Për të hetuar shkakun e gjakderdhjes, duhet të kryhet një biopsi endometriale duke marrë një copë nga mitra me anë të kuretazhit. Kjo procedurë rekomandohet gjithashtu për pacientët me trashësi të murit të brendshëm të mitrës (endometrium) më shumë se 5 mm pa gjakderdhje.