Çfarë Është Endometrioza (Cist Çokollatë)? Cilat Janë Simptomat? Si Të Trajtohet?

 • Ballina
 • Çfarë Është Endometrioza (Cist Çokollatë)? Cilat Janë Simptomat? Si Të Trajtohet?

Çfarë është Endometrioza (Cist çokollatë)? Cilat janë simptomat? Si të trajtohet? Ne do të shpjegojmë detajet mbi këtë temë në artikullin tonë të titulluar. Endometrioza (kist çokollatë), një gjendje e zakonshme, është një gjendje e dhimbshme që mund të ndikojë në jetën e përditshme. Kur një person ka endometriozë, indet e ngjashme me rreshtimin e mitrës rriten në vende të tjera në zonën e barkut dhe legenit. Endometrioza mund të shkaktojë probleme të fertilitetit, si dhe perioda të dhimbshme dhe të rënda.

Çfarë Është Endometrioza?

Endometrioza është një gjendje në të cilën indet e ngjashme me rreshtimin e mitrës rriten në pjesë të tjera të trupit. Kur ky ind rritet në vendet e gabuara, mund të shkaktojë simptoma të pakëndshme që mund të ndikojnë në jetën e përditshme. Disa njerëz me endometriozë gjithashtu kanë probleme për të mbetur shtatzënë. Endometriumi formon sipërfaqen e brendshme të mitrës. Ky ind është indi që derdhet gjatë periudhës menstruale. Endometriumi mund të konsiderohet si shtresa e indeve të grumbulluara përgjatë sipërfaqes së brendshme të mitrës. Gjatë menstruacioneve, këto shtresa bien nga rreshtimi i mitrës dhe largohen nga trupi. Nëse ndodh shtatzënia, endometriumi ndihmon në mbështetjen e fazave të hershme të zhvillimit. Kur keni endometriozë, indet e ngjashme me endometriumin rriten në organe ose struktura të tjera. Ky ind mund të rritet në bark, legen, apo edhe në gjoks. Ky ind është hormonalisht i ndjeshëm dhe mund të inflamohet gjatë ciklit menstrual. Këto zona të indeve të ngjashme me endometriumin mund të shkaktojnë kiste ovariane, lezione sipërfaqësore, nyje më të thella, ngjitje (ind që lidh dhe lidh organet së bashku) dhe inde mbresë në të gjithë trupin.

Disa vende ku mund të zhvillohet endometrioza përfshijnë:

 • Jashtë dhe pas mitrës.
 • Tubat fallopiane.
 • Vezoret.
 • Vagina.
 • Peritoneum (sipërfaqja e brendshme e barkut dhe legenit).
 • Fshikëza dhe ureterët.
 • Zorrët.
 • Rektumi.
 • Diafragma (një muskul afër pjesës së poshtme të gjoksit që luan një rol të rëndësishëm në frymëmarrje).

Sa Serioze Është Endometrioza?

Endometrioza është një gjendje e zakonshme që ndikon në jetën e përditshme. Mund të shkaktojë dhimbje afatgjatë, ndërprerje të ciklit menstrual dhe probleme të fertilitetit. Simptomat e endometriozës zakonisht mund të menaxhohen me trajtim.

Kush Mund Të Ketë Endometriozë?

Endometrioza është një gjendje që prek më së shpeshti gratë midis moshës 25 dhe 40 vjeç. Mund të shihet edhe tek femrat më të reja gjatë viteve të adoleshencës. Edhe pse shumë njerëz përjetojnë lehtësim nga simptomat e endometriozës pas menopauzës, gjendja mund të shkaktojë ende siklet dhe dhimbje.

Cilët Janë Disa Faktorë Rreziku Për Endometriozën?

Ka disa faktorë që mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të endometriozës. Këta faktorë mund të përfshijnë:

 • Historia familjare e endometriozës.
 • Mosha në të cilën fillojnë menstruacionet. Njerëzit që kanë filluar menstruacionet para moshës 11 vjeçare mund të jenë në rrezik më të lartë.
 • Kohëzgjatja e ciklit menstrual (shkurtësia e kohës midis periodave) dhe kohëzgjatja e rrjedhjes (sa ditë gjakderdhje).
 • Defekte në mitër ose tubat fallopiane.

A Është Endometrioza Gjenetike?

Edhe pse ekspertët nuk e dinë shkakun e saktë të endometriozës, ata mendojnë se ekziston një lidhje midis historisë familjare të sëmundjes dhe rritjes së rrezikut për ta zhvilluar atë në një moment. Nëse një person tjetër në familje (nëna, gjyshja ose motra) ka endometriozë, personi duhet të flasë me mjekun për rreziqet e tij.

Çfarë E Shkakton Endometriozën?

Shkaku i endometriozës është i panjohur. Kur keni endometriozë, indet e ngjashme me rreshtimin e mitrës rriten në vendet e gabuara. Endometrioza mund të shkaktojë simptoma të dhimbshme kur zhvillohet në vende të tilla si jashtë mitrës, tubat fallopiane, vezoret, zorrët dhe zgavrën e legenit. Kjo gjendje lidhet me dhimbje, rritje të inflamacionit dhe shpesh fibrozë dhe ngjitje. Kur indet e ngjashme me endometriumin rriten jashtë mitrës, mund të shkaktojnë inde mbresë (ngjitje). Këto seksione të indit të mbresë mund të lidhin organet (duke krijuar lidhje midis tyre që normalisht nuk ekzistojnë). Kjo mund të shkaktojë siklet dhe dhimbje.

Cilat Janë Simptomat E Endometriozës?

Ka shumë simptoma që lidhen me endometriozën. Simptoma kryesore është dhimbja. Kjo dhimbje mund të jetë e rëndë ose e lehtë. Zakonisht mund të ndihet në bark, zonën e legenit dhe pjesën e poshtme të shpinës. Megjithëse endometrioza është një gjendje e zakonshme, jo të gjithë njerëzit përjetojnë simptoma. Ndonjëherë një person mund të ketë endometriozë dhe të mos e dijë derisa të zbulohet gjatë një procedure tjetër ose hetimi të infertilitetit.

Njerëzit që përjetojnë simptoma të endometriozës mund të:

 • Dhimbje menstruale shumë të dhimbshme.
 • Dhimbje barku ose dhimbje shpine gjatë ose ndërmjet periodave.
 • Dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale.
 • Gjakderdhje e madhe gjatë periodave ose njolla (gjakderdhje e lehtë) ndërmjet periodave.
 • Infertilitet (vështirësi për të mbetur shtatzënë).
 • Lëvizjet e dhimbshme të zorrëve.

Nuk ka asnjë lidhje midis simptomave të endometriozës dhe ashpërsisë së gjendjes. Disa njerëz mund të kenë simptoma minimale të endometriozës dhe ende përjetojnë dhimbje të forta. Njerëz të tjerë mund të kenë simptoma të rënda të endometriozës, por nuk përjetojnë shumë dhimbje.

Cilat Janë Simptomat E Para Të Endometriozës?

Shumë njerëz përjetojnë dhimbje gjatë periodave të tyre për shkak të endometriozës. Kjo dhimbje zakonisht ndihet në zonën e barkut, belit dhe legenit. Menstruacionet mund të jenë më të rënda se normalja dhe mund të ketë njolla (gjakderdhje të lehtë) ndërmjet cikleve.

Si Diagnostikohet Endometrioza?

Në shumicën e rasteve, diagnostikimi i endometriozës do të fillojë me simptoma. Menstruacionet e dhimbshme dhe të rënda mund të jenë një arsye për t'u konsultuar me një mjek. Kur merrni pjesë në një takim, mjeku (zakonisht një mjek obstetër) mund të fillojë ekzaminimin duke e pyetur personin për historinë e tij personale mjekësore, shtatzënitë e mëparshme dhe çdo histori familjare të endometriozës. Mjeku gjithashtu mund të kryejë një ekzaminim të legenit. Nëse nevojitet më shumë informacion, ai ose ajo do të kryejë imazhe të legenit, ndoshta duke filluar me ultratinguj. Në varësi të simptomave, ekzaminimit fizik dhe rezultateve të ultrazërit, mund të urdhërohet gjithashtu një MRI për të hartuar më tej endometriozën. Laparoskopia mund të rekomandohet si për diagnozën përfundimtare ashtu edhe për trajtimin. Kjo mund të jetë një mënyrë e dobishme për të konfirmuar endometriozën, sepse kirurgu që kryen procedurën mund të përdorë një kamerë të vogël (laparoskop) për të parë brenda trupit. Gjatë kësaj procedure mund të merret një biopsi (mostra e vogël e indeve). Biopsia do të dërgohet në laborator për të konfirmuar diagnozën. Ndonjëherë endometrioza zbulohet rastësisht. Jo të gjithë me endometriozë do të përjetojnë simptoma. Në raste të tilla, mjeku mund të zbulojë gjendjen gjatë një procedure tjetër.

Cili Është Trajtimi Për Endometriozën?

Mjeku do të ndihmojë në krijimin e planit të trajtimit për endometriozën bazuar në disa faktorë, duke përfshirë:

 • Ashpërsia e endometriozës.
 • Planet për shtatzënitë e ardhshme.
 • Mosha.
 • Ashpërsia e simptomave (zakonisht dhimbje).

Në shumicën e rasteve, plani i trajtimit do të fokusohet kryesisht në menaxhimin e dhimbjes dhe përmirësimin e çështjeve të fertilitetit (nëse planifikohet një shtatzëni në të ardhmen). Kjo mund të bëhet përmes medikamenteve dhe kirurgjisë. Medikamentet përdoren shpesh për të ndihmuar në kontrollin e simptomave të endometriozës. Këto mund të përfshijnë medikamente kundër dhimbjeve dhe trajtime hormonale.

Opsionet hormonale për të shtypur endometriozën mund të përfshijnë:

 • Kontrolli i lindjes: Ekzistojnë opsione të shumta të shtypjes hormonale, duke përfshirë opsionet e kombinimit që përdorin estrogjen dhe progesteron ose opsione vetëm me progesterone. Këto mund të marrin forma të ndryshme, duke përfshirë pilulat orale të kontrollit të lindjes, copëzën, unazën vaginale, vaksinën e kontrollit të lindjes, implantin Nexplanon ose pajisjen intrauterine. Ky trajtim hormonal shpesh i ndihmon njerëzit të kenë perioda më të lehta dhe më pak të dhimbshme. Këto nuk janë opsione për pacientët që tentojnë shtatzëninë.
 • Medikamentet e hormonit çlirues të gonadotropinës (GnRH): Ky mjekim në fakt përdoret për të ndaluar hormonet që shkaktojnë ciklin menstrual. Kjo në thelb e vë në pritje sistemin riprodhues si një mënyrë për të lehtësuar dhimbjen. Medikamentet e hormoneve që çlirojnë gonadotropinë mund të merren si pilula orale, injeksione ose sprej për hundë.
 • Danazol: Ky është një lloj tjetër medikamenti hormonal që ndalon prodhimin e hormoneve që shkaktojnë menstruacionet. Gjatë përdorimit të këtij medikamenti për simptomat e endometriozës, periudhat menstruale mund të ndodhin herë pas here ose mund të ndalojnë plotësisht.

Është e rëndësishme të mbani mend se pavarësisht nga të gjitha këto medikamente, simptomat mund të kthehen nëse mjekimi ndërpritet. Këto medikamente nuk rekomandohen gjatë shtatzënisë ose nëse jeni duke u përpjekur në mënyrë aktive për të arritur shtatzëninë. Të mirat dhe të këqijat e çdo medikamenti duhet të diskutohen me mjekun përpara se të filloni.

Medikamentet e përdorura për të lehtësuar dhimbjen e endometriozës mund të përfshijnë:

 • Ilaçe kundër dhimbjeve pa recetë.
 • Medikamente anti-inflamatore josteroide.

Në disa raste, mjeku mund të rekomandojë kirurgji si një mënyrë për të konfirmuar dhe trajtuar endometriozën. Një procedurë kirurgjikale ka gjithmonë rreziqe. Megjithatë, operacioni i endometriozës mund të jetë një mënyrë efektive për të lehtësuar dhimbjen dhe, në disa raste, për të përmirësuar fertilitetin.

Endometrioza konsiderohet një sëmundje kronike. Shumë njerëz përjetojnë lehtësim nga dhimbja e endometriozës pas operacionit, por simptomat mund të kthehen brenda pak vitesh. Ashpërsia e endometriozës mund të luajë një rol në sa shpejt ajo kthehet pas operacionit. Mjeku mund të rekomandojë kombinimin e një procedure kirurgjikale me medikamente për rezultate më të mira dhe mund të rekomandojë terapi fizike të dyshemesë së legenit me ose pa ilaçe për dhimbjen e nervit qendror.

Opsionet kirurgjikale për trajtimin e endometriozës përfshijnë:

 • Laparoskopia: Në këtë procedurë, mjeku do të bëjë një prerje shumë të vogël në bark (më pak se 1 centimetër) dhe do të fusë në trup një instrument të hollë si tub i quajtur laparoskop. Ky mjet mund të përdoret për të parë brenda trupit dhe për të identifikuar endometriozën me një aparat fotografik me rezolucion të lartë. Më pas mund të përdoren instrumente shtesë prej 5 milimetrash për të hequr dhe hequr lezionet.
 • Histerektomia: Mjeku mund të rekomandojë heqjen e mitrës në raste të rënda, në varësi të sasisë së endometriozës dhe indit të mbresë, nëse ka kushte të tjera të mitrës si adenomyosis dhe dëshirës për fertilitet në të ardhmen. Nëse një person ka një histerektomi, zonat e endometriozës duhet ende të hiqen për lehtësimin më të mirë të dhimbjes.
 • Fertilizimi in vitro: Nëse një person ka endometriozë dhe po përpiqet të arrijë shtatzëninë, fekondimi in vitro mund t'i ndihmojë ata të arrijnë këtë qëllim.

A Mund Të Largohet Vetë Endometrioza?

Në disa raste, endometrioza mund të largohet vetë. Me kalimin e kohës, lezionet e endometriozës ndonjëherë mund të tkurren dhe të bëhen më të pakta në numër për person. Kjo mund të ndodhë edhe pas menopauzës, e cila zakonisht shoqërohet me një ulje të sasisë së estrogjenit në trup. Shumë njerëz kanë nevojë për trajtim të vazhdueshëm për të kontrolluar simptomat e endometriozës, të tilla si dhimbja. Është e rëndësishme të mbani një orar të rregullt takimesh me mjekun me të cilin do të punoni për të menaxhuar gjendjen afatgjatë.

Çfarë Ndodh Nëse Endometrioza Nuk Trajtohet?

Me kalimin e kohës, indet e ngjashme me endometriumin që rriten jashtë mitrës mund të shkaktojnë kiste, ngjitje dhe inde mbresë. Kjo mund të shkaktojë dhimbje afatgjatë (kronike), veçanërisht gjatë periudhave menstruale. Shumë njerëz me endometriozë mund të kenë gjithashtu vështirësi për të mbetur shtatzënë. Trajtimi ndonjëherë mund të ndihmojë me këtë. Ndërsa plakeni dhe hyni në menopauzë, simptomat e menopauzës mund të përmirësohen. Kjo lidhet me ndryshimet hormonale që trupi pëson gjatë menopauzës.

A Mund Të Parandalohet Endometrioza?

Endometrioza nuk është një gjendje plotësisht e parandalueshme. Ka disa faktorë që mund të zvogëlojnë rrezikun e zhvillimit të sëmundjes, por në disa raste, ende mund të keni endometriozë. Mund të ketë një arsye gjenetike pse disa njerëz zhvillojnë endometriozë. Nëse dikush tjetër në familje (nëna ose gjyshja) është diagnostikuar me endometriozë, personi duhet të flasë me mjekun e tij për rrezikun e zhvillimit të kësaj sëmundje gjithashtu.

Disa faktorë që mund të zvogëlojnë rrezikun e endometriozës përfshijnë:

 • Shtatzënia.
 • Ushqyerja me gji.
 • Mbajtja e një peshe të shëndetshme për veten.
 • Fillimi i menstruacioneve në një moshë të mëvonshme.

Cilat Janë Ndërlikimet E Endometriozës?

Ka komplikime të ndryshme mjekësore që mund të ndodhin nëse një person ka endometriozë. Njerëzit me endometriozë mund të kenë probleme të fertilitetit (vështirësi për të mbetur shtatzënë). Kjo gjendje ndonjëherë mund të ndihmohet me opsionet e trajtimit të tilla si medikamentet, kirurgjia e endometriozës ose trajtimet e fertilitetit siç është fekondimi in vitro. Njerëzit me endometriozë mund të kenë gjithashtu probleme me zorrët ose fshikëzën. Këto mund të përfshijnë dhimbje gjatë urinimit ose lëvizjeve të zorrëve, ose gjak në urinë ose jashtëqitje. Nëse keni endometriozë të rëndë të ureterit (tubi që çon urinën nga veshka në fshikëz), mund të përjetoni herë pas here ënjtje në veshka. Endometrioza mund të prekë herë pas here mushkëritë ose diafragmën, duke shkaktuar gulçim, dhimbje gjoksi ose një kolaps të mushkërive gjatë cikleve menstruale. Dhimbja kronike (afatgjatë) është një tjetër problem me endometriozën. Mjeku do të punojë me personin për të menaxhuar këto probleme në mënyrë që të përmirësojë jetën e përditshme.

A Mund Të Bëhem Kancer Për Shkak Të Endometriozës?

Endometrioza shoqërohet me një rritje të vogël të rrezikut të zhvillimit të kancerit të vezoreve epiteliale, veçanërisht karcinomave me qeliza të qarta dhe endometriale. Ky rrezik është jashtëzakonisht i ulët dhe aktualisht nuk rekomandohet ekzaminimi parandalues.

A Mund Të Mbeten Shtatzënë Njerëzit Me Endometriozë?

Ata me endometriozë mund të mbeten shtatzënë, por mund të kenë vështirësi të mbeten shtatzënë. Kjo gjendje mund të jetë një shkak i zakonshëm i infertilitetit. Nëse një person ka endometriozë dhe dëshiron të mbetet shtatzënë, ajo duhet të flasë me mjekun e saj për opsionin më të mirë të trajtimit për të. Për të trajtuar endometriozën, mund të jetë e nevojshme të ndryshoni medikamentet ose, në disa raste, të ndiqni një opsion kirurgjik. Mjeku do të punojë me personin për të gjetur planin më të mirë të trajtimit për të ndihmuar në mbështetjen e shtatzënisë.

A Mund Të Keni Ende Endometriozë Pas Menopauzës?

Menopauza është një periudhë e ndryshimeve të mëdha në trup. Një nga gjërat që ndodh gjatë këtij tranzicioni është një ndryshim në nivelet e hormoneve në trup, veçanërisht nivelet e estrogjenit. Ekziston një lidhje midis hormoneve riprodhuese dhe endometriozës. Pas menopauzës, lezionet e endometriozës zakonisht zhduken me uljen e niveleve të estrogjenit. Kjo mund të nënkuptojë gjithashtu se nuk përjetoni më simptoma të kësaj gjendjeje ose se ato janë më pak intensive se para menopauzës. Megjithatë, nëse hormonet merren si trajtim për ndonjë simptomë të përjetuar gjatë menopauzës, endometrioza mund të shkaktojë ende simptoma.

Endometrioza mund të shkaktojë dhimbje afatgjatë (kronike), periudha të rënda menstruale dhe vështirësi për të mbetur shtatzënë. Këto simptoma mund të menaxhohen duke punuar me një mjek. Duhet të flisni me një mjek nëse vëreni ndonjë simptomë të endometriozës ose nëse keni perioda të pazakonta ose të dhimbshme. Ka mundësi trajtimi që mund të ndihmojnë në përmirësimin e jetës së përditshme dhe menaxhimin afatgjatë të endometriozës.