Çfarë Janë Ethet Denge? Cilat Janë Simptomat Dhe Metodat E Trajtimit?

 • Ballina
 • Çfarë Janë Ethet Denge? Cilat Janë Simptomat Dhe Metodat E Trajtimit?

Çfarë është Ethet Denge? Cilat janë simptomat dhe metodat e trajtimit? Ne do të flasim për detajet mbi këtë temë në artikullin tonë me titull. Ethet e dengës janë një sëmundje e përhapur nga pickimi i mushkonjave të infektuara me një nga viruset e dengës. Megjithëse simptomat janë zakonisht të ngjashme me gripin, ato mund të përkeqësohen në ethet e rënda të dengës (ethet hemorragjike denge), një gjendje kërcënuese për jetën. Infektimi për herë të dytë rrit rrezikun e simptomave serioze. Nëse keni pasur ethet e dengës më parë, mund të vaksinoheni.

Çfarë Është Ethet Denge?

Ethet e dengës janë një sëmundje që mund të kapet nga pickimi i një mushkonja që mban një nga katër llojet e viruseve të dengës (DENV). Virusi gjendet më së shpeshti në rajonet tropikale dhe subtropikale, duke përfshirë Amerikën Qendrore dhe Jugore, Afrikën, pjesë të Azisë dhe Ishujt e Paqësorit.

Virusi Denggue nuk është ngjitës nga personi në person, përveç rasteve kur kalon nga një person shtatzënë te fëmija i saj. Në infeksionin e parë, simptomat janë zakonisht të lehta, por nëse shfaqet një infeksion tjetër me një version tjetër të DENV, rreziku i komplikimeve serioze rritet.

Kush Prek Nga Ethet E Dengës?

Ethet e Dengës janë më të zakonshme në Amerikën Qendrore dhe Jugore, Afrikë, pjesë të Azisë dhe Ishujt e Paqësorit. Ethet e Dengës vërehen gjithashtu në disa pjesë të Shteteve të Bashkuara. Ata që jetojnë ose udhëtojnë në këto zona—më shumë se gjysma e njerëzve në botë—janë më të rrezikuarit. Fëmijët dhe të moshuarit janë në rrezik më të lartë për sëmundje serioze.

Sa E Zakonshme Janë Ethet E Dengës?

Hulumtimet vlerësojnë se afërsisht 400 milionë njerëz preken nga ethet e dengës çdo vit, por shumica (rreth 80%) nuk shfaqin asnjë simptomë.

A Mund Të Bëhem Imun Ndaj Etheve Të Dengës?

Sapo një person infektohet me një version të virusit të dengës, ai mund të bëhet imun ndaj tij. Kjo është mjaft e ndërlikuar pasi ekzistojnë të paktën katër versione (shtameve) të virusit (DENV).

Sistemi imunitar ka mjete që mund t'i përdorë për të njohur infeksionet dhe për t'i luftuar më mirë ato. Kur trupi po lufton një virus, sistemi imunitar shikon në kutinë e veglave të tij për të gjetur se çfarë mjeti (antitrupi) ka që mund të shkatërrojë kërcënimin e veçantë.

Antitrupat janë specifikë për çdo pushtues të dëmshëm në trup dhe i përshtaten si një çelës në një bravë. Antitrupat ngjiten në objektivat e tyre specifike dhe sistemi imunitar i shkatërron ato objektiva. Sapo trupi të mësojë se si të luftojë atë virus, nuk ka gjasa të sëmuret përsëri.

Pasi të keni marrë një nga katër llojet e DENV, zakonisht nuk e merrni më atë lloj. Megjithatë, antitrupat ndaj këtij lloji nuk përputhen saktësisht me versionet e tjera. Pra, nëse më vonë infektohet me një version tjetër të DENV, virusi mund të përdorë këtë përshtatje të dëmtuar për të mashtruar sistemin imunitar (përmirësim i varur nga antitrupat).

Lloji i ndryshëm mund të kapet dhe tërhiqet në qeliza nga antitrupat e tipit të parë, por për arsye që nuk janë kuptuar plotësisht, ai nuk shkatërrohet. Kështu, virusi hyn në qeliza pa e ditur qelizat se është i dëmshëm. Kjo e bën më të lehtë që virusi t'ju infektojë dhe të shkaktojë sëmundje më të rënda.

Cilat Janë Simptomat E Etheve Të Dengës?

Shumica e infeksioneve të dengës nuk shkaktojnë simptoma. Nëse simptomat janë të pranishme, një temperaturë e lartë (40°C) është tipike dhe shoqërohet nga:

 • Mbeturinat.
 • Dhimbje të forta pas syve.
 • Nauze ose të vjella.
 • Dhimbje të muskujve, kockave dhe kyçeve.

Simptomat e etheve të Dengës fillojnë të shfaqen 4 deri në 10 ditë pas pickimit të mushkonjave dhe mund të zgjasin 3 deri në 7 ditë. Rreth 1 në 20 njerëz me dengë do të zhvillojnë dengë të rëndë pasi simptomat fillestare të fillojnë të zhduken.

Çfarë Janë Ethet e Rënda Denge (Ethet Hemorragjike Dangue)?

Ethet e rënda të dengës janë një përkeqësim kërcënues për jetën e simptomave të dengës. Shenjat paralajmëruese të dengës së rëndë zakonisht shfaqen 24 deri në 48 orë pasi temperatura të ulet.

Ethet e rënda të dengës janë një urgjencë mjekësore që mund të jetë fatale. Nëse një person ka ethe denge ose jeton në një zonë ku ethet e dengës janë të zakonshme, ai duhet të kontaktojë menjëherë dhomën më të afërt të urgjencës nëse përjeton ndonjë nga simptomat e mëposhtme:

 • Dhimbje stomaku/barku.
 • Të vjella të shpeshta.
 • Të vjella me gjak ose gjak në jashtëqitje.
 • Gjakderdhje nga hunda ose mishrat e dhëmbëve.
 • Lodhje ekstreme, shqetësim ose nervozizëm.

Çfarë E Shkakton Ethet e Dengës?

Ethet e dengës shkaktohen nga një nga katër viruset e dengës. Kur një mushkonjë e infektuar me virusin e dengës kafshon një person, virusi mund të hyjë në gjak dhe të bëjë kopje të vetvetes. Vetë virusi dhe reagimi i sistemit imunitar mund të bëjnë që një person të ndihet i sëmurë.

Virusi mund të shkatërrojë pjesët e gjakut që formojnë mpiksje dhe u japin strukturë enëve të gjakut. Kjo gjendje, së bashku me disa kimikate të prodhuara nga sistemi imunitar, mund të shkaktojë rrjedhjen e gjakut nga enët dhe të shkaktojë gjakderdhje të brendshme. Kjo çon në simptomat kërcënuese për jetën e etheve të rënda të dengës.

Si Përhapen Ethet E Dengës?

Ethet e Dengës përhapen nga mushkonjat Aedes, të cilat bartin gjithashtu viruse si Zika dhe chikungunya. Mushkonjat kafshojnë dikë me ethe denge dhe më pas kafshojnë dikë tjetër, duke i bërë ata të infektohen.

A Janë Ethet e Dengës Ngjitëse?

Ethet e dengës nuk transmetohen drejtpërdrejt nga një person te tjetri si gripi. Mënyra e vetme për të kapur ethet denge nga një person tjetër është nëse një person shtatzënë është i infektuar. Nëse një person është shtatzënë dhe kontrakton ethet e dengës, ajo mund t'ia kalojë sëmundjen fëmijës së saj gjatë shtatzënisë ose lindjes.

Si Diagnostikohet Ethet E Dengës?

Ethet e dengës diagnostikohen me një test gjaku. Ofruesi i kujdesit shëndetësor do të marrë një mostër gjaku nga një venë dhe do ta dërgojë në një laborator për të kërkuar shenja të virusit të dengës. Kjo gjithashtu mund të përcaktojë se cili nga katër versionet është në pronësi. Ofruesi i kujdesit shëndetësor mund të përdorë një test gjaku për të kërkuar viruse të tjera që shkaktojnë simptoma të ngjashme.

Si Të Trajtoni Ethet e Dengës?

Nuk ka asnjë ilaç për të kuruar ethet e dengës. Mjeku do t'i japë pacientit rekomandime se si të menaxhojë simptomat e tij dhe kur të shkojë në dhomën e urgjencës.

Si Mund Të Menaxhohen Simptomat E Etheve Të Dengës?

Mënyra e vetme për të trajtuar ethet e dengut është të menaxhoni simptomat. Rekomandimet e mjekut duhet të respektohen. Këto rekomandime mund të përfshijnë:

 • Shmangni dehidratimin duke pirë shumë ujë dhe lëngje.
 • Pushoni sa më shumë që të jetë e mundur.
 • Trajtimi i dhimbjes vetëm me acetaminofen.
 • Mos përdorni ibuprofen ose aspirinë. Kjo mund të rrisë rrezikun e gjakderdhjes së brendshme kërcënuese për jetën.

Si Të Zvogëloni Rrezikun E Etheve Denge?

Dy mënyrat kryesore për të mbrojtur veten nga ethet e dengës janë shmangia e pickimit të mushkonjave dhe vaksinimi.

Mbrojtja nga mushkonjat

Mënyra më e mirë për të reduktuar rrezikun e etheve denge është të mbroheni nga pickimi i mushkonjave:

 • Përdorimi i ilaçeve kundër insekteve të regjistruara në EPA që përmbajnë 20% deri në 30% DEET ose përbërës të tjerë të njohur për të ndihmuar në mbajtjen larg mushkonjave Aedes.
 • Mbulimi i lëkurës së ekspozuar jashtë, veçanërisht gjatë natës kur mushkonjat ka më shumë gjasa të jenë përreth.
 • Heqja e ujit të qëndruar (kova ose fuçi, goma të vjetra që mund të mbajnë ujin e shiut) dhe mbushja e vendeve të ulëta ku uji mund të grumbullohet.
 • Mbajtja e mushkonjave jashtë shtëpisë duke riparuar vrimat në perde dhe duke i mbajtur dritaret dhe dyert të mbyllura nëse është e mundur.
 • Përdorimi i rrjetave kundër mushkonjave gjatë natës në zonat ku dengoja është e zakonshme.
 • Nëse jeni shtatzënë, shmangni udhëtimet në zonat ku ethet e dengës janë të zakonshme, nëse është e mundur.
 • Kur udhëtoni, kontrolloni nëse ka ndonjë shpërthim sëmundjeje në destinacion përpara se të shkoni.
 • vaksina e dengës
 • Vaksinimi i Dengës rekomandohet vetëm për ata që kanë pasur virusin e dengës më parë. Vaksina mund të zvogëlojë rrezikun e etheve të rënda të dengës (ethet hemorragjike të dengës) nëse në të ardhmen fitohet një version tjetër i virusit të dengës.

Vaksinimi nuk rekomandohet nëse nuk keni pasur kurrë më parë ethet e dengës. Për shkak se marrja e dengës një herë do t'ju bëjë të sëmureni më shumë nëse merrni një version tjetër të virusit (përforcim i varur nga antitrupat), vaksinimi para se të merrni dengën për herë të parë mund të rrisë rrezikun e sëmundjes së rëndë të dengës. Për të konfirmuar nëse një person ka dengë përpara se të marrë vaksinën, mjeku do të kryejë një test gjaku për të kontrolluar simptomat e mëparshme të infeksionit të dengës.

Vaksina nuk është për të gjithë. Duhet të konsultoheni me një mjek për të përcaktuar nëse keni të drejtë për vaksinimin e dengës.

Cila Është Rrjedha E Etheve Denge?

Shumica e rasteve të etheve të dengës janë asimptomatike ose të lehta, por ndonjëherë ka raste më serioze që kërkojnë kujdes të menjëhershëm mjekësor.

Sa Zgjasin Ethet E Dengës?

Simptomat e para të etheve të dengës zgjasin tre deri në shtatë ditë. Shumica e njerëzve fillojnë të ndihen më mirë pas kësaj, por disa mund të zhvillojnë ethet e rënda të dengës, e cila është kërcënuese për jetën dhe kërkon trajtim në një institucion mjekësor.

Cilat Janë Shanset Për Shërim Nga Ethet E Dengës?

Shumica e njerëzve shërohen nga ethet e dengës pa ndonjë ndërlikim të qëndrueshëm. Nëse një person ka simptoma të etheve denge, ka 1 në 20 shanse që ajo të zhvillohet në ethe të rëndë denge. Ata me ethe të rënda denge kanë një shans më të madh se 99% për t'u shëruar nëse trajtohen menjëherë në një spital ose institucion mjekësor.

Cilat Janë Ndërlikimet E Etheve Denge Gjatë Shtatzënisë?

Nëse një person është shtatzënë dhe ka ethe denge, mund të shkaktojë abort, peshë të ulët të lindjes ose lindje të parakohshme. Një person duhet të ndërmarrë hapa për të parandaluar kontraktimin e etheve denge gjatë shtatzënisë për të mbrojtur veten dhe fëmijën e saj të palindur.

A Mund Të Kap Ethet E Dengës Më Shumë Se Një Herë?

Për shkak se ekzistojnë të paktën katër versione (shtame) të virusit të dengës, ju mund të merrni ethet e dengës më shumë se një herë.

Njerëzit zakonisht zhvillojnë imunitet ndaj llojit të parë me të cilin sëmuren dhe nuk infektohen më me të. Vetëm pas kësaj është e mundur të sëmureni me një nga tre llojet e tjera. Nëse e kapni ethet e dengës më shumë se një herë, ka shumë më shumë gjasa të sëmureni rëndë.

Si Duhet Të Kujdesen Për Veten Njerëzit Që Vuajnë Nga Ethet E Dengës?

Nëse keni pasur dengë më parë, ka më shumë gjasa të sëmureni rëndë në të ardhmen nëse merrni një version tjetër të virusit. Duhet të merren parasysh opsione të tilla si vaksinimi dhe marrja e masave paraprake shtesë për t'u mbrojtur nga pickimi i mushkonjave, veçanërisht nëse ndodh në një zonë ku ethet e dengut janë të zakonshme.

Kur Është E Nevojshme Të Vizitoni Mjekun?

Nëse jetoni ose keni vizituar kohët e fundit një zonë ku dengoja është e zakonshme dhe personi ka simptoma të dengës, duhet të konsultoheni me një mjek. Mjeku do ta këshillojë personin se si të kujdeset për veten dhe kur të kërkojë trajtim shtesë.

Kur Të Shkoni Në Shërbimin E Urgjencës?

Edhe nëse simptomat fillestare janë përmirësuar, nëse ka ndonjë shenjë paralajmëruese të dengës së rëndë, shkoni menjëherë në dhomën më të afërt të urgjencës. Ethet e rënda denge mund të bëhen shumë shpejt kërcënuese për jetën.

Cilat Pyetje Duhet T'i Bëhen Mjekut?

 • A është vaksina e dengut në dispozicion për mua?
 • Çfarë ilaçesh mund të marr për simptomat e mia?
 • Për cilat simptoma duhet të shkoj në urgjencë?

A Janë Ethet E Dengës Më Vdekjeprurëse Se Malaria?

Ndërsa vetëm një përqindje e vogël e të infektuarve me secilën sëmundje vdesin nga këto sëmundje, malaria është më vdekjeprurëse se dengoja në mbarë botën.

Nga rreth 400 milionë njerëz në mbarë botën që preken nga dengoja çdo vit, afërsisht 40,000 vdesin nga sëmundja (rreth 0.01%). Nga rreth 271 milionë njerëz në mbarë botën që preken nga malaria çdo vit, afërsisht 627,000 vdesin nga sëmundja (rreth 0.3%).

Është e rëndësishme të mbani mend se çdo sëmundje mund të jetë më vdekjeprurëse në disa pjesë të botës sesa në të tjerat. Fëmijët në Afrikë rrezikohen në mënyrë disproporcionale të vdesin nga malaria, ndërsa njerëzit që jetojnë në Azi janë më të prekur nga ethet e dengës.

Qindra miliona njerëz preken nga dengoja çdo vit. Edhe pse shumica e rasteve janë të lehta apo edhe asimptomatike, mendimi i etheve të rënda të dengës mund të jetë i frikshëm. Mund të ndërmerren hapa për të reduktuar rrezikun e pickimit të mushkonjave dhe duhet t'i kushtohet vëmendje shenjave paralajmëruese të etheve të rënda të dengës. Nëse një person sëmuret gjatë udhëtimit, është e rëndësishme të dini se ku të merrni kujdesin mjekësor urgjent. Ata që preken nga ethet e dengës ka shumë të ngjarë të shërohen për sa kohë që marrin trajtim të menjëhershëm mjekësor.