Çfarë Është Urtikaria? Cilat Janë Metodat E Trajtimit?

 • Ballina
 • Çfarë Është Urtikaria? Cilat Janë Metodat E Trajtimit?

Në artikullin tonë, ku do të japim informacione të përgjithshme për sëmundjen e lëkurës të quajtur “urtikarie”, e njohur edhe si “urtikarie” në publik, do të përpiqemi t’u përgjigjemi pyetjeve si “Çfarë është urtikaria?”, “Cilat janë simptomat e urtikarie?", "Cilat janë llojet e urtikarisë?".

Çfarë Është Urtikaria?

Është një sëmundje që shfaqet si pasojë e rrjedhjes së lëngut (plazmës) të gjakut nga enët e vogla të lëkurës dhe mukozës në indin përreth dhe shoqërohet me ënjtje afatshkurtër. Sëmundja shkakton skuqje të lëkurës, ënjtje dhe skuqje të ngritura me kruajtje. Skuqjet mund të variojnë nga 2-3 mm në 10-20 cm në madhësi. Sëmundja mund të ndodhë kudo në trup, më së shpeshti në trung.

Çfarë I Shkakton Urtikaria?

Sulmet ndodhin kryesisht gjatë natës. Shumë faktorë janë efektivë në formimin e urtikarisë.

 • Alkoolistët e opiumit, aspirina, ilaçet anti-inflamatore josteroide, agjentët e kontrastit dhe disa produkte gjaku mund të shkaktojnë urtikari.
 • Disa ushqime të tilla si frutat e detit, luleshtrydhet, aditivët e ushqimit dhe agjentët fizikë gjithashtu mund të shkaktojnë urtikari.
 • Përveç këtyre, raportohet se faktorë të ndryshëm nxitës luajnë një rol në formimin e urtikarisë. Këto; infeksionet (trakti urinar, infeksionet e fytit), parazitozat (parazitë të zorrëve, parazitë të traktit urinar).
 • Përveç kësaj, gjendja emocionale mund të përkeqësojë urtikarinë.

Me Cilat Sëmundje Mund Të Shoqërohen Urtikaria?

Disa sëmundje të brendshme mund të shoqërojnë urtikarinë. Këto janë lupus eritematoz sistemik, poliarteriti, nodoza, hipertiroidizmi, hipopotiroidizmi, leuçemia, limfoma, kanceri i mushkërive, zorrës së trashë dhe gjirit.

Llojet e urtikarisë:

 • Urtikaria akute: Nëse simptomat zgjasin më pak se 6 javë, ajo përkufizohet si urtikari akute.
 • Urtikaria kronike: Nëse urtikaria zgjat më shumë se 6 javë, quhet urtikari kronike.
 • Angioedema Urtikaria: Nëse shfaqet në formën e ënjtjes së fytyrës dhe syve, përveç tipit klasik të urtikarisë, angioedema klasifikohet si urtikarie.
 • Urtikaria fizike: Përkufizohet si urtikari fizike kur lezionet urtikariale ndodhin në zona kontakti të tilla si të ftohtit, presionit, nxehtësisë ose diellit.
 • Urtikaria e kontaktit: Shfaqet në zonat e kontaktit si pasojë e lezioneve si agjentët kimikë.
 • Urtikaria kolinergjike: Lezionet urtikariale ndodhin pas stërvitjes