Çfarë Është Spazma E Muskujve?

 • Ballina
 • Çfarë Është Spazma E Muskujve?

Spazmat e muskujve ose ngërçet e muskujve janë kontraktime dhe tensione të dhimbshme të muskujve. Spazmat e muskujve janë të zakonshme, ndodhin në mënyrë të pavullnetshme dhe janë të paparashikueshme. Edhe pse ka hapa që mund të ndërmerren për të parandaluar një spazëm muskulor dhe për ta trajtuar atë kur të shfaqet, këto metoda mund të mos funksionojnë gjithmonë. Gjërat si relaksuesit e muskujve, shtrirja dhe masazhi ka të ngjarë të ndihmojnë.

Çfarë Janë Spazmat E Muskujve?

Spazmat, të njohura edhe si ngërçe muskulore, ndodhin kur muskujt kontraktohen në mënyrë të pavullnetshme, me forcë dhe në mënyrë të pakontrolluar dhe nuk mund të relaksohen. Kjo gjendje është shumë e zakonshme dhe mund të prekë çdo muskul. Spazmat e muskujve mund të prekin një pjesë të një muskuli, të gjithë atë, ose disa muskuj në një grup. Vendet më të zakonshme ku shfaqen spazma muskulore janë; kofshët, viçat, këmbët, duart, krahët dhe barku. Ky lloj ngërçesh, veçanërisht tek viçat, quhet "kalë charley".

Si Ndihen Spazmat E Muskujve?

Intensiteti i spazmave të muskujve mund të shihet si dridhje e lehtë ose e pakëndshme, ose si dhimbje e fortë që shkakton siklet. Kur preket muskuli i kontraktuar, ai mund të ndihet më i ngurtë se normalja dhe/ose të duket dukshëm i deformuar dhe madje mund të dridhet. Spazmat zakonisht zgjasin nga sekonda deri në 15 minuta, ndonjëherë edhe më gjatë, dhe mund të përsëriten shumë herë përpara se të zhduken plotësisht.

Si Të Ndaloni Spazmën E Muskujve?

Nuk ka asnjë pilulë apo injeksion që lehtëson menjëherë spazmat e muskujve. Prandaj, gjëja më e mirë për të bërë është të shtrini dhe masazhoni muskulin e prekur. Nëse spazma është në këmbë, mund të jetë mirë të ngriheni dhe të ecni përreth. Mund të provohen aplikime të nxehta si marrja e një banjë me akull ose të ngrohtë ose përdorimi i një termofori.

Në disa raste, një spazmë muskulore mund të parandalohet ose ndalet përpara se të ndodhë.

Kush Merr Spazma Muskulore?

Spazmat e muskujve mund t'i ndodhin kujtdo në çdo kohë. Personi; Qoftë i vjetër apo i ri, i ulur apo aktiv, të gjithë mund të zhvillojnë spazma muskulore. Spazma; Mund të ndodhë gjatë ecjes, uljes, ushtrimeve ose gjumit. Disa njerëz janë më të prirur ndaj spazmave të muskujve dhe i përjetojnë ato rregullisht me çdo tendosje fizike.

Sa Të Shpeshta Janë Spazmat E Muskujve?

Spazmat e muskujve janë mjaft të zakonshme. Mund t'i ndodhë kujtdo dhe është shumë normale.

Cilat Janë Shkaqet E Spazmave Të Muskujve?

“Idiopatike” do të thotë se shkaku i saktë nuk dihet, dhe pikërisht ky është rasti me spazmat e muskujve. Disa ekspertë besojnë se në shumicën e rasteve, një nga të mëposhtmet mund të jetë përgjegjëse për spazmën e muskujve.

 • Nuk ka shtrirje të mjaftueshme
 • Lodhje e tepërt e muskujve
 • Ushtrimi në vapë
 • Dehidratim
 • Pakësimi i elektroliteve (kripëra dhe minerale në trup si kaliumi, magnezi dhe kalciumi)
 • Ulje e furnizimit me gjak
 • Stresi
 • Shumë ushtrime me intensitet të lartë

Shkaqet e mundshme të ngërçeve të këmbëve, veçanërisht gjatë natës, përfshijnë:

 • Qëndrimi ulur për një kohë të gjatë
 • Mbipërdorimi i muskujve
 • Qëndrimi ose puna në dysheme betoni
 • Ulur në pozicionin e gabuar

Cilat Janë Simptomat E Spazmave Të Muskujve?

Spazmat e muskujve mund të jenë jashtëzakonisht të dhimbshme. Një dridhje mund të shfaqet nën lëkurë dhe prekja e saj mund të shkaktojë siklet. Spazmat janë të pavullnetshme. Muskujt tkurren dhe kërkojnë trajtim dhe kohë për t'u çlodhur. Spazmat janë shumë të zakonshme, veçanërisht tek të moshuarit dhe atletët.

Nëse spazmat e muskujve janë të rënda, ndodhin shpesh, nuk i përgjigjen mirë trajtimit dhe nuk janë për shkaqe të dukshme, është e nevojshme të caktoni një takim me një mjek. Në raste të tilla, spazmat ndonjëherë mund të lidhen me faktorë të tjerë themelorë.

Si Diagnostikohen Spazmat E Muskujve?

Në mënyrë që mjeku të bëjë një diagnozë përkatëse në lidhje me shkakun e spazmave të muskujve, ai/ajo duhet të dijë historinë mjekësore dhe medikamentet e personit, si dhe informacione për:

 • Sa e fortë është dhimbja
 • Kur ndodhin spazma e muskujve (për shembull, gjatë natës ose pas stërvitjes)
 • Sa zgjasin ngërçet e muskujve
 • Si ndihen spazmat e muskujve
 • Kur filluan spazmat e muskujve
 • Cilat janë simptomat e tjera që hasen

Si Të Trajtoni Spazmat E Muskujve?

Një person mund të jetë duke ushtruar, thjesht ulur, apo edhe duke fjetur natën kur preket nga një spazmë. Fatkeqësisht, nuk ka asnjë metodë që mund të lehtësojë menjëherë dhimbjen. Megjithatë, ka pesë hapa që mund të ndërmerren për të provuar të heqësh qafe spazmën.

 • Shtrirja e zonës së prekur.
 • Masazhoni zonën e prekur me duar ose me mjet masazhi.
 • Qëndrimi në këmbë dhe ecja përreth.
 • Aplikimi i nxehtësisë ose akullit. Vendosja e një pako akulli ose shishe me ujë të nxehtë në muskul ose duke bërë një banjë të ngrohtë.
 • Marrja e qetësuesve si ibuprofen dhe acetaminofen.

Cilat Vitamina Mund Të Ndihmojnë Me Spazmat E Muskujve?

Disa ekspertë besojnë se kompleksi i vitaminës B12 i përdorur çdo ditë mund të ndihmojë me spazmat e muskujve.

Kur Duhet Të Shkoj Në Dhomën E Urgjencës Për Spazma Muskulore?

Në përgjithësi, spazmat e muskujve nuk zgjasin shumë dhe zakonisht nuk konsiderohen si një emergjencë, megjithëse mund të jenë shumë të dhimbshme. Nëse dhimbja bëhet e padurueshme ose spazma filloi pas prekjes së një substance potencialisht toksike ose infektive, kërkoni kujdes mjekësor.

Si Mund Të Parandaloj Spazmat E Muskujve?

Është e vështirë për të parandaluar spazmat e muskujve. Ato shpesh janë të paparashikueshme dhe mund të ndodhin në çdo kohë. Ka faktorë rreziku që një person nuk mund t'i shmangë, siç është mosha. Megjithatë, ka disa metoda që mund të ndihmojnë kur bëhet fjalë për tejkalimin e këtyre faktorëve të rrezikut dhe parandalimin e spazmave të muskujve. Disa nga këto metoda janë:

 • Bërja e ushtrimeve të fleksibilitetit rregullisht.
 • Përpjekja për palestër më të mirë.
 • Shtrirja e muskujve rregullisht. Kjo duhet të bëhet veçanërisht nga njerëzit që janë të prirur ndaj spazmave të muskujve.
 • Pirja e shpeshtë e lëngjeve. Për këtë qëllim duhet të preferohet uji dhe të shmanget alkooli dhe kafeina.
 • Shmangia e ushtrimeve në mot të nxehtë.
 • Veshja e këpucëve të përshtatshme.
 • Mbajtja e peshës brenda kufijve të shëndetshëm.
 • Bërja e ushtrimeve të lehta pak para se të shkoni në shtrat për të parandaluar ngërçet e këmbëve gjatë natës.
 • Shmangia e medikamenteve që mund të shkaktojnë spazma muskulore si efekt anësor.
 • Për të parandaluar ngërçet në këmbë, përdorni një jastëk me gishtat e këmbëve të kthyera lart nëse flini me shpinë. Nëse flini me fytyrë poshtë, varni këmbët në fund të shtratit.
 • Shtrirja e muskujve pak para se të flini. Mbajtja e çarçafëve, jorganëve ose batanijeve lirshëm rreth këmbëve gjatë gjumit.

Spazmat e muskujve mund të përkeqësohen me kalimin e moshës dhe të shfaqen më shpesh. Mund të jetë e dobishme njohja dhe aplikimi i teknikave të parandalimit dhe trajtimit për të rritur shanset e menaxhimit të spazmave të muskujve.

Kur Duhet Të Kontrolloheni Tek Një Mjek?

Nëse spazmat janë të padurueshme të dhimbshme, ndodhin shpesh ose zgjasin për një kohë shumë të gjatë, është e nevojshme të shkoni te mjeku. Nëse një person gjithashtu ka simptomat e mëposhtme, ai duhet të kontaktojë menjëherë një mjek:

 • Nëse ka dhimbje të konsiderueshme.
 • Nëse ka ënjtje ose mpirje në këmbë.
 • Nëse ka ndryshime në lëkurën e këmbëve.
 • Nëse zgjoheni vazhdimisht për shkak të ngërçeve në këmbë.
 • Ngërçet e këmbëve e pengojnë personin të flejë natën.
 • Nëse ka anomali të lëngjeve ose çekuilibër të elektroliteve për të cilat personi është i vetëdijshëm.

Nëse jeni të shqetësuar se spazmat tuaja të muskujve janë një simptomë e një gjendjeje serioze mjekësore, duhet të kontaktoni një mjek.

Cilat Pyetje Duhet T'i Bëni Mjekut Për Spazmat E Muskujve?

Kur një person viziton një mjek për spazmat e muskujve, është e dobishme t'i bëni atij pyetjet e mëposhtme:

 • A do të më rekomandonit që të vizitoj një terapist fizik, specialist gjumi, terapist masazhi ose specialist tjetër?
 • A mendoni se spazmat e mia të muskujve janë shenjë sëmundjeje?
 • Cilat janë ushtrimet më të mira që mund të bëj për të shtrirë muskujt e mi?
 • Si mund ta ndihmoj fëmijën tim me problemet e spazmës së muskujve?
 • Cilat janë teknikat më të mira të masazhit që mund të përdor për të ndihmuar spazmat e mia të muskujve?

Njerëzit që kanë probleme me spazma muskulore nuk duhet të jetojnë me këtë gjendje për gjithë jetën. Spazmat mund të jenë të paparashikueshme, por ka hapa që mund të ndërmerren jo vetëm për t'i parandaluar, por edhe për t'i qetësuar. Mund të jetë e dobishme të kontaktoni një mjek dhe të ndani shqetësimet për këtë çështje. Ata që përjetojnë spazma muskulore nuk duhet të lejojnë që kjo t'i ndalojë të kenë një rutinë të shëndetshme ushtrimesh ose të prishë gjumin e tyre.