Terapi Fizike dhe Rehabilitim

  • Ballina
  • Terapi Fizike dhe Rehabilitim

Departamenti i Terapisë Fizike dhe Rehabilitimit i Spitalit Medicabil synon të ofrojë shërbime në përputhje me standardet aktuale, etike dhe ndërkombëtare për pacientët që marrin trajtim ambulator ose spitalor. Në departamentin e përbërë nga Poliklinika e Fizikoterapisë, njësia e Terapisë Fizikale dhe Rehabilitimit dhe Laboratorit të Elektroneuromiografisë (EMG/ENMG), shërbejnë mjekë specialistë dhe fizioterapistë me përvojë.
Ofron shërbime në fushën si rehabilitim ortopedik, rehabilitim neurologjik, trajtim dhe rehabilitim i sëmundjeve reumatizmale, trajtim i dhimbjeve muskuloskeletore, ushtrime në osteoporozën, rehabilitim kardiak, programet e ndjekjes së ushtrimeve gjatë shtatzënisë. Njësia e terapisë fizike dhe rehabilitimit është e pajisur për të ofruar shërbimin më të mirë për pacientët e saj me një zonë të gjerë dhe pajisje moderne.

Me Fizioterapi dhe Rehabilitim synohet rritja e cilësisë së jetës së pacientëve në rastet kur funksionet e pjesëve të ndryshme të trupit humbasin apo kërcënohen për shkak të sëmundjeve apo lëndimeve të ndryshme. Kryesisht, teknikat moderne të rehabilitimit aplikohen për të rritur potencialin e lëvizjes së pavarur të pacientëve tanë, për të lehtësuar dhimbjen e tyre dhe për të fituar lëvizshmëri maksimale. Në Repartet e Terapisë Fizikale dhe Rehabilitimit, në kuadër të rehabilitimit ortopedik, ofrohen shërbime në fusha si rehabilitimi i dëmtimeve sportive, rehabilitimi pas frakturës, rehabilitimi pas operacionit të meniskusit, rehabilitimi i pacientëve që i janë nënshtruar operacionit të protezës. Në kuadër të trajtimit rehabilitues të sëmundjeve të muskujve, trajtimi kryhet me protokolle ndërkombëtare të trajtimit në fusha të tilla si parandalimi i problemeve të kyçeve ose heqja e kufizimeve të kyçeve, trajtimi i dhimbjeve të shpinës dhe qafës, rehabilitimi i sëmundjeve reumatizmale.

Në fushën e rehabilitimit neurologjik ofrohen shërbime fizioterapie dhe rehabilitimi pas lëndimeve të muskujve, tendinave dhe nervave, rehabilitimit të pacientëve me paralizë të plotë ose të pjesshme dhe dëmtime të palcës kurrizore. Rehabilitimi i osteoporozës dhe sëmundjeve degjenerative të kyçeve, trajtimi i lakimit të shtyllës kurrizore (Skolioza), rehabilitimi i frymëmarrjes, rehabilitimi pas mikrokirurgjisë për dëmtimet e duarve, veçanërisht tek femrat fizioterapia obstetrike dhe uro-gjinekologjike, injeksionet intra-artikulare, terapia nervore dhe trajtimi i dhimbjes me terapi manuale ofrohen shërbime të terapisë fizike dhe rehabilitimit.

Fushat tona të trajtimit janë

Sëmundjet muskulo-skeletore: Dhimbjet e qafës, shpinës dhe të mesit, hernia e qafës dhe belit, artroza e kyçeve, sëmundjet inflamatore reumatizmale, diagnostikimi dhe trajtimi i sëmundjes së osteoporozës.

Rehabilitimi Ortopedik: Aplikimet rehabilituese para dhe pas sëmundjeve ortopedike dhe operacioneve ortopedike si artroplastika.

Lëndimet Sportive: Aplikime rehabilituese terapeutike dhe parandaluese me qëllim kthimin sa më të shpejtë të sportistit në sport pas një dëmtimi sportiv.

Rehabilitimi Neurologjik: Aplikime të terapisë fizike dhe rehabilitimit në paralizë, lëndime nervore, sëmundje të paralizës së fytyrës të shkaktuara nga goditjet në tru, dëmtim të trurit dhe lëndime të palcës kurrizore.

Trajtimi rajonal i djersitjes: Trajtimi me rrymë elektrike dhe jontoforezë aplikohet në djersitjen rajonale të duarve, këmbëve dhe sqetullave. Trajtimi me jontoforezë është një metodë e suksesshme për të kontrolluar djersitjen.

Trajtimi i çrregullimeve të qarkullimit limfatik dhe venozor: Limfedema në krahë, veçanërisht në pacientët që i janë nënshtruar operacionit të gjirit dhe radioterapisë, mund të shihet në krahë dhe këmbë në kushte të ndryshme. Aplikimet e terapisë fizike dhe rehabilitimit përdoren si trajtime ndihmëse në limfedemën dhe pamjaftueshmërinë venoze.