Ortopedia dhe Traumatologjia

  • Ballina
  • Ortopedia dhe Traumatologjia

Ortopedia dhe Traumatologjia është një departament që merret me çrregullime traumatike të sistemit muskuloskeletor që janë kongjenitale ose të fituara. Në ortopedi, nëndegët e zhvilluara në vitet e fundit dhe pjesë të caktuara të trupit kanë filluar të shqyrtohen dhe të trajtohen më hollësisht nën nëntitujt. Në vitet e fundit me zhvillimin e nëndegëve në ortopedi ka ndihmuar në shqyrtimin dhe trajtimin e sëmundjeve të shumta në trup.

Departamenti i Ortopedisë dhe Traumatologjisë në Spitalin Bursa Medicabil përbëhet nga anëtarë të fakultetit dhe ekspertë me përvojë në fushat e ortopedisë  së përgjithshme, kirurgjisë artroskopike, lëndimeve sportive, protezave të kyçeve (operacionet e artroplastikës), trajtimin e deformimeve dhe shkurtësive, sëmundjet e shtyllës kurrizore, sëmundjet e këmbëve, trajtimin e tumoreve të sistemit muskuloskeletor, trajtimi i anomalive kongjenitale dhe problemeve të fëmijëve, trajtimi i sëmundjeve neuromuskulare dhe kockave ku është i organizuar në të njejtën nivel me botën për trajtimin e sëmundjeve të lartëpërmendur.

Kirurgjia e nyjeve (artroskopike) dhe aplikimi i protezave
·        Artroplastika totale e kofshës,
·        Artroplastika totale e gjurit,
·        Artroplastika totale vertebrale,
·        Artroplastika totale e kyçit të këmbës,
·        Osteotomia e nyjeve të kofshës dhe të gjurit
·        Kirurgji rishikuese (kofsha, gjuri, shpatulla, kyçi i këmbës),
·        Kirurgjia e këmbës,
·        Aplikimi i protezës në frakturat e kyçeve Kirurgjia e sindromës Impingament (në kofshë 

OPERACIONET E KIRURGJISË SË SHPINËS DHE TË TUMORIT

Trajtimi i Çrregullimeve të Shtyllës Kurrizore
• Deformimet kongjenitale të shtyllës kurrizore (skolioza kongjenitale, deformimi i spiringelit, hemivertebra),
• Deformimet e shtyllës kurrizore që zhvillohen pas lindjes (skolioza idiopatike dhe kifoza)
• Spondiliti ankiloz dhe infeksionet e shtyllës kurrizore,
• Lakimi i shtyllës kurrizore (Spondylolisthesis),
• Stenoza spinale lumbare (ngushtimi i kanalit kurrizor në rajonin e mesit),
• Stenoza spinale e qafës (ngushtimi i kanalit spinal në rajonin e qafës)
• Prerje mikroskopike, endoskopike, minimale me hernie lumbare, hernie të qafës dhe sëmundje degjenerative të shtyllës kurrizore,
• Trajtimi i frakturave vertebrale (vertebroplastika, kifoplastikë)
• Aplikime për trajtimin e dhimbjes në rajonin e mesit (blloku selektiv i rrënjës, bllokimi i rrënjës kaudale, diskografia provokuese, koablacioni i plazmës)

Trajtimi i tumoreve të shtyllës kurrizore

• Trajtimi i tumoreve primar të shtyllës kurrizore,
• Heqja dhe rifunksionalizimi i tumoreve sakroiliake,
• Heqja dhe rifunksionalizimi i tumoreve të rajonit të kofshës,
• Heqja dhe rifunksionalizimi i tumoreve Pancoast,
• Heqja dhe rifunksionalizimi i tumoreve metastatike  

Trajtimi i tumoreve të ekstremitetit
• Heqja e tumorit të indeve të buta beninje dhe malinje,
• Heqja e tumorit kockor beninje dhe malinje

SËMUNDJET ARTROSKOPIKE TË GJURIT, NYJEVE TË SHPATULLAVE DHE KYÇIT TË SHPUTËS

Sëmundjet artroskopike të nyjeve të gjurit
• Lëndimet e meniskusit,
• Lëndimet e ligamenteve të gjurit,
• Lëndimet e kërcit të nyjeve të gjurit,
• Diagnoza dhe trajtimi i sëmundjeve sinoviale (sinoviti),
• Heqja e trupave të lirë në nyjen e gjurit,
• Diagnoza dhe trajtimi i masave të vogla dhe strukturave tumorale në gju
• Trajtimi i plicave në gju,
• Trajtimi i papajtueshmërive të nyjeve të kapakut të gjurit dhe sëmundjeve të gjurit,
• Diagnoza dhe trajtimi i dhimbjes së përparme të gjurit,
• Rindërtimi dhe korrigjimi i operacioneve të mëparshme të gjurit,
• Trajtimi i osteoartritit së periudhës së hershëm (kalcifikimi)  

Sëmundjet artroskopike të nyjeve të shpatullave
• Diagnoza dhe trajtimi i sëmundjes së goditjes së nyjës së shpatullës (sindroma e impingementit),
• Diagnoza dhe trajtimi i sëmundjes së manshetës rotator
• Trajtimi i sëmundjes së kërcit,
• Heqja e trupave të lire

Sëmundjet artroskopike të nyjes të këmbës
• Trajtimi i sëmundjeve të kërcit,
• Trajtimi i sinovitit,
• Heqja e trupave të huaj

LËNDIMET SPORTIVE
• Lëndimet e ligamenteve dhe tendinave,
• Lëndimet e muskujve dhe tendinave,
• Lëndimet e nyjeve dhe trajtimi artroskopik  

KIRURGJIA ORTOPEDIKE E TRAUMËS
• Fraktura të kofshës, gjurit, kyçit të këmbës, shpatullave dhe regjionit,
• Lëndimet e tendinit të Akilit,
• Zhvendosjet e nyjeve,
• Lëndimet e muskujve dhe tendinave në krah dhe në këmbë,
• Thyerrja e nyjeve

KIRURGJIA E DORËS DHE BËRRYLIT
• Thyerje të gishtit, nyjës së dorës dhe të bërrylit,
• Trajtimi kirurgjik i prerjes së tendinit të gishtit dhe nyjës të dorës,
• Zhvendosja e bërrylit dhe të gishtit,
• Ngecja e nervit në kyçin e dorës dhe të bërrylit (sindroma e tunelit karpal, bllokimi i nervit Ulnar)
• Ngecja e tendinit në gisht dhe kyç (gishti i këmbëzës, sëmundja e De Quervain)
• Trajtimi kirurgjik i kisteve të kyçit të dorës dhe të gishtit