Emergjenca

Shërbimi i urgjencës është një njësi shëndetësore e krijuar në spitale dhe institucione të tjera shëndetësore për t'u shërbyer pacientëve që kërkojnë ndihmë urgjente mjekësore. Shërbimet e urgjencës funksionojnë duke u ndarë në njësi të ndryshme sipas ankesës së pacientit dhe urgjencës së gjendjes shëndetësore. Pas rritjes së intensitetit të shërbimeve të urgjencës që nga vitet 1960, kjo njësi filloi të shërbente duke u ndarë në 3 grupe. Këto grupe klasifikohen sipas simptomave të pacientit dhe klasifikohen si më poshtë: Zona e kuqe: Ky grup ka të bëjë me pacientët me prioritet të urgjencës. Njësia e zonës së kuqe merret me lëndime serioze ose sëmundje të rënda kërcënuese për jetën.

Pacientët e përfshirë në zonën e kuqe janë në klasën që kërkon më shumë urgjencë. Në repartin e zonës së kuqe kryhen ndërhyrje mjekësore për personat me simptoma infarkti, probleme të rënda respiratore, lëndime të mprehta dhe shpuese dhe trauma të shumta. Përveç kësaj, në këtë grup përfshihen edhe pacientët e sjellë në urgjencë me autoambulancë.

Zona e verdhë: Një aksident, traumë etj. Njësia e zonës së verdhë ofron shërbim për ndërhyrje mjekësore në rast se ka sëmundje që rrezikojnë dëmtimin e përhershëm të trupit të tij si pasojë e kësaj. Pacientët që drejtohen në zonën e verdhë mund të presin pak para ndërhyrjes.

Zona e gjelbër: Njësia e zonës së gjelbër ofron shërbim në rastet e dëmtimit të lehtë dhe sëmundjes. Gjendja shëndetësore e pacientëve në zonën e gjelbër është më pak urgjente se sa pacientët në zonën e verdhë dhe të kuqe. Për këtë arsye, pacientët e këtij grupi mund të presin për një kohë të gjatë, veçanërisht në spitalet e mbushura me njerëz. Pas triazhit (sistemi për përcaktimin e përparësisë së ndërhyrjes mjekësore në shërbimet e urgjencës) të pacientëve, ndërhyrja duhet të bëhet në njësinë përkatëse, e cila u shpjegua më sipër.

Çfarë sëmundjesh trajton shërbimi i urgjencës?

Siç është cekur edhe më lart, departamenti i urgjencës ofron një gamë të gjerë shërbimesh nga sëmundjet e lehta deri te sëmundjet dhe lëndimet e rënda. Reparti i urgjencës merret me shumë probleme shëndetësore, nga shqetësimi i frymëmarrjes deri te dhimbja e veshit, nga gjakderdhja deri te dhimbja e fytit. Sëmundjet që trajtohen në kuadër të shërbimit të urgjencës janë si më poshtë në kuadër të përcaktimit të kategorive të triazhit.

Sëmundjet brenda objektit të zonës së kuqe renditen si më poshtë:

 • Shoku
 • Arresti kardiak (Arrest kardiopulmonar)
 • Koma
 • Obstruksioni i rrugëve të frymëmarrjes
 • Shqetësim respirator
 • Trauma të shumëfishta
 • Anafilaksia (shok alergjik që mund të çojë në vdekje)
 • Konvulsione febrile (veçanërisht të shpeshta tek fëmijët e moshës 3-5 vjeç)
 • Kushte të rënda të dhimbshme
 • Helmimi
 • Gjakderdhje e pakontrollueshme në pjesë të ndryshme të trupit
 • Lindja

 Sëmundjet brenda fushës së njësisë së zonës së verdhë renditen si më poshtë:

 • Dhimbje stomaku
 • Dhimbje fyti me vështirësi në gëlltitje
 • Djegie të moderuara
 • Gurët në veshka
 • Thyerje të kockave të gjata ose të ijeve
 • Prerje në trup që nuk janë amputuar
 • Fraktura të shumëfishta ose të hapura
 • Dhimbje koke e fortë pa temperaturë

 Sëmundjet brenda fushës së njësisë së sipërfaqes së gjelbër renditen si më poshtë:

 • Ndrydhjet
 • Dhimbje kronike të kyçeve
 • Dhimbje kronike të kokës
 • Kujdesi për plagën
 • Sekrecione vaginale
 • Ankesat e zakonshme të ftohjes
 • Dhimbje të veshit
 • Lëndim i izoluar i gjymtyrëve
 • Pickimet e insekteve që nuk shkaktojnë anafilaksi (nuk shkaktojnë shok alergjik)
 • Heqja e qepjeve

Lista e sëmundjeve me të cilat merret urgjenca sipas parametrit ndërkombëtar është paraqitur më poshtë:

 • Terror, sabotim, të shtëna, therje, përleshje etj.
 • Përdhunimi
 • Tentativë për vetëvrasje
 • Aksident trafiku
 • Djegie të rënda
 • Çdo gjendje që shkakton humbje të vetëdijes
 • Koma uremike dhe diabetike [Kushtet që mund të shfaqen nga mjegullimi i vetëdijes shkaktuar nga dështimi i veshkave dhe diabeti deri te humbja e plotë e vetëdijes (koma)]
 • Meningjiti, encefaliti, abscesi i trurit
 • Paralizë e papritur (goditje)
 • Rastet për shkak të alergjive serioze (në këto raste mund të vërehen simptoma të tilla si përkeqësim i ritmit të zemrës, alergji të rënda që mund të shkaktojnë pengim në rrugët e frymëmarrjes ose presion të ulët të gjakut)
 • Migrenë dhe/ose të vjella, dhimbje koke me humbje të vetëdijes
 • Ngrirje
 • Sëmundja e zhytësit (dekompresioni)
 • Rrëzimet nga lartësia
 • Lëndime të rënda të syrit
 • Episodet akute psikotike që çojnë në agresion ekstrem
 • Aksidente të rënda në punë
 • Frakturat e ekstremiteteve të poshtme dhe të shtyllës kurrizore: fraktura të këmbës dhe të gjitha llojet e thyerjeve të shtyllës kurrizore me gjakderdhje të madhe të jashtme ose të brendshme.
 • Dhimbje barku
 • Gjakderdhje e brendshme ose e jashtme kërcënuese për jetën për shkak të traumës (hemorragji masive akute)
 • Obstruksioni, perforimi, inflamacioni ose nyja e organeve të zbrazëta (stomak, zorrë, etj.) (barku akut)
 • Goditje elektrike
 • Sulmi në zemër, aritmi (çrregullim i ritmit të zemrës), kriza hipertensionale (të lidhura me presionin e lartë të gjakut) (Këto gjendje mund të shkaktojnë gjakderdhje në tru)
 • Sulmi i astmës, probleme akute të frymëmarrjes
 • Mbytja në ujë
 • Goditje nga nxehtësia
 • Helmimet
 • Sëmundja e dializës me çrregullim të gjendjes së përgjithshme
 • Humbja e vetëdijes tek të porsalindurit
 • Problem me temperaturë të lartë që mund të ndodhë për arsye të ndryshme si sëmundje infektive, goditje nga nxehtësia, helmim (mund të shkaktojë probleme të tilla si çrregullime të ritmit të zemrës, konvulsione. Temperatura është mesatarisht 39.5 e lart)
 • Fillimi i aktivitetit të lindjes, në të cilat zbrazet fshikëza e ujit
 • Përkeqësimi i rrezikshëm i gjendjes së përgjithshme shëndetësore për arsye të tilla si kujdesi joadekuat, sëmundje të rënda, ushqimi joadekuat dhe mosha e vjetër.