Cilat Janë Simptomat e Dhimbjeve Në Veshka?

 • Ballina
 • Cilat Janë Simptomat e Dhimbjeve Në Veshka?

Veshkat ndodhen në pjesën e pasme të barkut dhe nën kafazin e brinjëve. Veshkat e vendosura në të dy pikat e shtyllës kurrizore mund të kenë madhësi të ndryshme. Veshkat janë simetrike me njëra-tjetrën dhe ngjajnë me një formë fasule. Veshkat, të cilat kanë një rol jashtëzakonisht aktiv në funksionimin e trupit, sigurojnë largimin e produkteve të mbeturinave dhe lëngjeve të tepërta nga trupi. Dhimbja e veshkave mund të ndodhë për shkak të traumave ose sëmundjeve të ndryshme. Cilat janë simptomat dhe shkaqet e dhimbjes së veshkave që ngatërrohet me dhimbjen e ndjerë në zonën e shpinës? Le të shqyrtojmë përgjigjen e kësaj pyetjeje.

Ku Ndihet Dhimbja e Veshkave?

Dhimbja e veshkave është një shprehje e përgjithshme që përdoret për të përshkruar çrregullimet që ndodhin në zonën ku ndodhen veshkat. Dhimbja e veshkave, e cila mund të tregojë një problem të rëndësishëm mjekësor, mund të ndihet lehtë në anët, në shpinë ose në bark. Ndryshe nga dhimbja e shpinës, dhimbja e veshkave mund të jetë shenjë e problemeve serioze dhe është një gjendje që nuk duhet neglizhuar.

Shpesh është e vështirë të dallosh dhimbjen e veshkave nga dhimbja e shpinës. Për këtë arsye, dhimbjet e veshkave nuk merren seriozisht në disa raste. Më saktësisht, kjo mendohet të jetë një dhimbje rutinë dhe e përkohshme. Megjithatë, dhimbja e shpinës mund të ndodhë pas traumës ose kur ngrini diçka të rëndë. Dhimbja në shpinë ndihet relativisht poshtë. Megjithatë, dhimbja e veshkave është një lloj dhimbjeje që ndjehet nën brinjë, më e lartë se në shpinë.

Çfarë Shkakton Dhimbje Në Veshka?

Është e mundur të përmenden shumë arsye që mund të shkaktojnë dhimbje në veshka. Sëmundjet e veshkave mund të ndikojnë në mënyrë kronike në funksionet bazë të veshkave. Çrregullimet e fituara ose të lindura mund të shkaktojnë këto dhimbje. Në përgjithësi, shkaqet e dhimbjes së veshkave mund të renditen si më poshtë:

 • Infeksionet e traktit urinar
 • Gurët në veshka
 • Infeksionet e fshikëzës
 • Çrregullime të veshkave policistike
 • Zmadhimi i veshkave
 • Kanceri i veshkave
 • Bllokimi i enëve të veshkave nga embolia
 • Toksina ose barna që dëmtojnë indin e veshkave
 • Shtatzënia
 • Trauma depërtuese ose e topitur

Përveç këtyre arsyeve, mund të përmenden arsye të ndryshme specifike për historinë e personit. Për shembull, mos pirja e mjaftueshme e ujit gjatë ditës mund të shkaktojë një gjendje të quajtur dehidrim dhe për rrjedhojë dhimbje në veshka. Shkaku i saktë i dhimbjes së veshkave do të zbulohet si rezultat i vlerësimit mjekësor.

Simptomat e Dhimbjes Së Veshkave

Dihet se dhimbja e veshkave ka një natyrë relativisht më të mprehtë se dhimbja e shpinës. Dhimbja në fjalë mund të ketë tendencë të përhapet drejt zonës së barkut ose të ijeve pas një kohe. Është e mundur të përmblidhen simptomat e dhimbjes së veshkave si më poshtë:

 • Urinim me dhimbje dhe i shpeshtë
 • Temperatura
 • Gjak në urinë
 • Të vjella
 • Dridhjet
 • Lodhje
 • Kapsllëk ose diarre

Nëse funksionet e veshkave po arrijnë një pikë më të rrezikshme, duhet të merren parasysh simptoma të ndryshme. Simptomat më serioze përfshijnë edemën, erën e keqe të gojës, gulçimin dhe një shije metalike në gojë. Në varësi të shkakut, dhimbja mund të shfaqet në veshkën e majtë ose të djathtë. Në disa raste, mund të ketë dhimbje në të dy veshkat.

Në fillim të butë, shpesh nuk shfaq simptoma. Karakteristika më tipike e dhimbjes së veshkave është se ajo shfaqet në valë. Lëndimet e muskujve në shpinë, herpesi, çrregullimet gjinekologjike, problemet e shtyllës kurrizore dhe dhimbjet e brinjëve janë dhimbje që shpesh ngatërrohen me dhimbjet e veshkave.

Çfarë Duhet T'i Kushtoni Vëmendje Për T'u Mbrojtur Nga Sëmundjet Kronike Të Veshkave?

 • Ushqehuni të shëndetshë,
 • Pini 8-10 gota ujë në ditë
 • Ulni përorimin e sasisë së kripës
 • Bëni aktivitete të rregullta fizike
 • Qëndroni larg pirjes së duhanit dhe alkoolit
 • Mos përdorni pa nevojë ilaçe kundër dhimbjeve.
 • Mateni rregullisht tensionin dhe sheqerin në gjak
 • Nëse jeni në grupin e rrezikut, kontrolloni rregullisht veshkat tuaja.

Ju urojmë ditë të shëndetshme.