Çfarë Është Ënjtja E Nyjeve Limfatike? Cilat Janë Arsyet?

 • Ballina
 • Çfarë Është Ënjtja E Nyjeve Limfatike? Cilat Janë Arsyet?

Çfarë është ënjtja e nyjeve limfatike? Cilat janë arsyet? Ju mund të gjeni detaje mbi këtë temë në artikullin tonë mbi këtë temë. Nyjet limfatike të fryra zakonisht ndodhin si rezultat i infeksionit të shkaktuar nga bakteret ose viruset. Është e rrallë që nyjet limfatike të fryra të shkaktohen nga kanceri.

Gjëndrat tona limfatike, të quajtura edhe nyjet limfatike, luajnë një rol jetik në aftësinë e trupit tonë për të luftuar infeksionet. Ata veprojnë si filtra, duke kapur viruse, baktere dhe shkaqe të tjera të sëmundjes përpara se të infektojnë pjesë të tjera të trupit tonë. Zonat më të zakonshme ku mund të vëreni ënjtje të nyjeve limfatike janë; qafën tuaj, nën mjekër, sqetull dhe ijë.

Në disa raste, koha dhe kompresat e ngrohta mund të jenë gjithçka që ju nevojitet për të trajtuar nyjet limfatike të fryra. Nëse një infeksion po shkakton ënjtje të nyjeve limfatike, trajtimi ndryshon në varësi të asaj që e shkakton atë.

Cilat Janë Simptomat E Ënjtjes Së Nyjeve Limfatike?

Sistemi ynë limfatik është një rrjet organesh, enësh dhe nyjesh limfatike të vendosura në të gjithë trupin tonë. Ka shumë nyje limfatike në zonën e kokës dhe qafës. Megjithëse nyjet limfatike të fryra shpesh janë ato në këtë rajon, ato të vendosura në sqetull dhe në ijë janë gjithashtu ndër nyjet limfatike të fryrë shpesh.

Nyjet limfatike të fryra janë një shenjë se diçka nuk është në rregull diku në trupin tuaj. Kur nyjet limfatike fryhen fillimisht, mund të vëreni:

 • Ndjeshmëri dhe dhimbje në nyjet limfatike,
 • Ënjtje në nyjet limfatike, e cila mund të jetë sa një bizele ose fasule, ose edhe më e madhe.

Në varësi të arsyes pse nyjet limfatike janë të fryra, simptoma të tjera që mund të keni përfshijnë:

 • Rrjedhje hundësh, dhimbje fyti, ethe dhe simptoma të tjera të infeksionit të rrugëve të sipërme të frymëmarrjes.
 • Ënjtje e përgjithshme e nyjeve limfatike në trupin tuaj. Nëse kjo ndodh, mund të tregojë një infeksion të tillë si HIV ose mononukleozë, ose një çrregullim të sistemit imunitar si lupus ose artrit reumatoid.
 • Nyjet limfatike të forta, të fiksuara, që zmadhohen me shpejtësi, duke treguar kancer ose limfomë të mundshme.
 • Temperatura e lartë.
 • Djersitje natën.

Kur Duhet Të Kontrolloheni Tek Një Mjek?

Disa nyje limfatike të fryra kthehen në normale kur gjendja themelore, si një infeksion i vogël, përmirësohet. Ju duhet të shihni një mjek nëse jeni të shqetësuar për këtë gjendje ose nëse nyjet tuaja limfatike të fryra shoqërohen nga:

 • Nëse ato ndodhin pa ndonjë arsye të dukshme,
 • Ato vazhdojnë të rriten ose kanë qenë të pranishme për dy deri në katër javë.
 • Nëse ndihen të forta ose të gomës ose nuk lëvizin kur i shtypni,
 • Nëse shoqërohet me ethe të vazhdueshme, djersitje gjatë natës ose humbje peshe të pashpjegueshme.

Nëse keni vështirësi në gëlltitje ose frymëmarrje, duhet të kërkoni menjëherë kujdes mjekësor.

Pse Fryhen Nyjet Limfatike?

Nyjet limfatike janë grupe qelizash të vogla, të rrumbullakëta ose në formë fasule. Pjesa e brendshme e nyjeve limfatike përbëhet nga një kombinim i llojeve të ndryshme të qelizave të sistemit imunitar. Këto qeliza të veçanta filtrojnë lëngun limfatik që qarkullon në trupin tonë dhe na mbrojnë duke shkatërruar pushtuesit.

Nyjet limfatike gjenden në grupe dhe secili grup drenon një pjesë të caktuar të trupit. Mund të keni më shumë gjasa të vini re nyjet limfatike të fryra në zona të caktuara, të tilla si ato në qafë, nën mjekër, në sqetull dhe në ijë. Vendndodhja e nyjeve limfatike të fryra mund të ndihmojë në përcaktimin e shkakut themelor.

Shkaku më i zakonshëm i ënjtjes së nyjeve limfatike është një infeksion, veçanërisht një infeksion viral siç është ftohja. Shkaqe të tjera të mundshme të ënjtjes së nyjeve limfatike përfshijnë:

Infeksionet E Zakonshme

 • Dhimbje fyti nga streptokoku
 • Fruthi
 • Infeksionet e veshit
 • Dhëmb i infektuar (i abscesuar).
 • Mononukleoza
 • Infeksionet e lëkurës apo plagëve si celuliti
 • Virusi i mungesës së imunitetit të njeriut (HIV), i cili shkakton SIDA

Infeksionet E Pazakonta

 • Tuberkulozi
 • Disa infeksione seksualisht të transmetueshme, si sifilizi
 • Toksoplazmoza, një infeksion parazitar i shkaktuar nga kontakti me feçet e një mace të infektuar ose nga ngrënia e mishit të papjekur.
 • Ethet e gërvishtjeve të maces, e cila është një infeksion bakterial i shkaktuar nga një gërvishtje ose pickim mace.

Çrregullime Të Sistemit Imunitar

 • Lupusi, një sëmundje inflamatore kronike që synon nyjet, lëkurën, veshkat, qelizat e gjakut, zemrën dhe mushkëritë tuaja
 • Artriti reumatoid, një sëmundje inflamatore kronike që synon indin në sipërfaqen e jashtme të kyçeve tuaja (sinovium).

Kanceret

 • Limfoma, një kancer që e ka origjinën në sistemin tuaj limfatik
 • Leuçemia, e cila është kanceri i indit gjakformues të trupit tuaj, duke përfshirë palcën e eshtrave dhe sistemin limfatik.
 • Kancere të tjera që janë përhapur (metastazuar) në nyjet limfatike
 • Shkaqe të tjera të mundshme, por të rralla përfshijnë medikamente të caktuara, të tilla si fenitoina kundër konfiskimeve (Dilantin) dhe medikamente që përdoren për të parandaluar malarinë.

Cilat Janë Ndërlikimet E Ënjtjes Së Gjëndrave Të Laringut?

Nëse është një infeksion që shkakton ënjtje të nyjeve limfatike dhe nuk trajtohet, mund të formohet një absces. Absceset janë grumbullime të lokalizuara të qelbit të shkaktuara nga infeksionet. Lëng purulent; Përmban qeliza të bardha të gjakut, inde të vdekura, baktere ose pushtues të tjerë. Një absces mund të kërkojë drenim dhe trajtim me antibiotikë.

Si Diagnostikohen Nyjet Limfatike Të Fryra?

Për të diagnostikuar se çfarë po shkakton ënjtje të nyjeve limfatike, mjeku mund të ketë nevojë:

 • Historia juaj mjekësore: Mjeku juaj do të dëshirojë të dijë se kur dhe si janë fryrë nyjet limfatike dhe nëse keni ndonjë shenjë apo simptomë tjetër.
 • Ekzaminimi fizik: Mjeku juaj do të ekzaminojë gjithashtu nyjet limfatike pranë sipërfaqes së lëkurës tuaj; do të dëshirojë të kontrollojë për madhësinë, butësinë, temperaturën dhe strukturën. Vendndodhja e nyjeve limfatike të fryra dhe shenjat dhe simptomat tuaja të tjera do të japin të dhëna për shkakun themelor.
 • Testet e gjakut: Disa analiza gjaku mund të ndihmojnë në konfirmimin ose përjashtimin e gjendjeve të dyshuara themelore. Testet specifike do të varen nga shkaku i dyshuar, por ka shumë të ngjarë të përfshijnë një numërim të plotë të gjakut. Ky test ndihmon në vlerësimin e shëndetit tuaj të përgjithshëm dhe zbulimin e një sërë çrregullimesh, duke përfshirë infeksionet dhe leuçeminë.
 • Studime imazherike: Marrja e një skanimi me rreze X të gjoksit ose tomografia e kompjuterizuar e zonës së prekur mund të ndihmojë në identifikimin e burimeve të mundshme të infeksionit ose zbulimin e tumoreve.
 • Biopsia e nyjeve limfatike: Mjeku juaj mund të kryejë një biopsi për të konfirmuar diagnozën. Ai ose ajo mund të marrë një mostër nga një nyje limfatike ose të gjitha nyjet limfatike për ekzaminim mikroskopik.

Si Të Trajtoni Nyjet Limfatike Të Fryra?

Nyjet limfatike të fryra të shkaktuara nga një virus zakonisht kthehen në normale pasi të zgjidhet infeksioni viral. Antibiotikët nuk janë të dobishëm për trajtimin e infeksioneve virale. Trajtimi për nyjet limfatike të fryra për shkaqe të tjera ndryshon në varësi të shkakut themelor.

 • Infeksioni: Trajtimi më i zakonshëm për ënjtjen e nyjeve limfatike të shkaktuara nga një infeksion bakterial është antibiotikët. Nëse nyjet tuaja limfatike të fryra janë shkaktuar nga një infeksion HIV, ju duhet të merrni një trajtim të veçantë për këtë gjendje:
 • Çrregullim i sistemit imunitar: Nëse nyjet tuaja limfatike të fryra janë rezultat i disa kushteve, si lupusi ose artriti reumatoid, trajtimi do të drejtohet në gjendjen themelore.
 • Kanceri: Nyjet limfatike të fryra të shkaktuara nga kanceri kërkojnë trajtim të kancerit. Trajtimi në varësi të llojit të kancerit; mund të përfshijë kirurgji, rrezatim ose kimioterapi.

Nëse nyjet tuaja limfatike të fryra janë të buta ose të dhimbshme, mund të gjeni lehtësim duke bërë sa vijon:

 • Aplikoni një kompresë të ngrohtë: Aplikoni një kompresë të ngrohtë dhe të lagësht, si p.sh. një leckë të njomur në ujë të nxehtë dhe të shtrydhur, në zonën e prekur.
 • Përdorni një qetësues dhimbjeje pa recetë: Këto përfshijnë; duke përfshirë aspirinë, ibuprofen, naproksen ose acetaminofen. Kini kujdes kur u jepni aspirinë fëmijëve ose adoleshentëve. Megjithëse aspirina është miratuar për përdorim tek fëmijët mbi 2 vjeç, fëmijët dhe adoleshentët që shërohen nga lija e dhenve ose simptomat e ngjashme me gripin nuk duhet të përdorin kurrë aspirinë. Nëse jeni të shqetësuar për këtë, kontaktoni mjekun tuaj.
 • Merrni pushim të mjaftueshëm: Shpesh keni nevojë për pushim për t'ju ndihmuar të shëroheni nga gjendja themelore.

Çfarë Duhet Të Bëj Përpara Se Të Shkoj Në Një Takim Me Doktorin?

Nëse keni ënjtje të nyjeve limfatike dhe po përjetoni simptoma serioze si vështirësi në frymëmarrje ose gëlltitje, duhet të kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor.

Përpara emërimit të mjekut për nyjet limfatike të fryra, mund të ndihmojë në:

 • Zbuloni nëse keni ndonjë kufizim përpara takimit. Kur caktoni një takim, pyesni nëse duhet të bëni ndonjë gjë përpara se të mbërrini.
 • Rendisni simptomat që po përjetoni dhe sa kohë i keni ato. Ndër simptomat e tjera, mjeku juaj mund të dëshirojë të dijë nëse keni simptoma të ngjashme me gripin, të tilla si ethe ose dhimbje të fytit, dhe mund të pyesë nëse keni vënë re një ndryshim në peshën tuaj. Shtoni në listën tuaj simptomat që keni vënë re që kur nyjet limfatike filluan të fryhen, nga të lehta në të rënda.
 • Bëni një listë të burimeve të mundshme të infeksionit ndaj të cilave jeni ekspozuar kohët e fundit. Këto; Këto mund të përfshijnë udhëtimin jashtë vendit, shëtitjet në zona të njohura me rriqrat, ngrënien e mishit të papjekur, gërvishtjen nga një mace, përfshirjen në sjellje seksuale me rrezik të lartë ose kryerjen e marrëdhënieve seksuale me një partner të ri.
 • Bëni një listë të informacionit tuaj të rëndësishëm mjekësor, duke përfshirë çdo gjendje tjetër për të cilën trajtoheni dhe emrat e çdo medikamenti që merrni. Përfshini në këtë listë çdo ilaç me recetë dhe pa recetë që përdorni, si dhe vitamina dhe suplemente.
 • Bëni një listë të të gjitha pyetjeve që do t'i bëni mjekut tuaj.

Çfarë Duhet Të Pyesni Mjekun Për Nyjet Limfatike Të Fryra?

Për nyjet limfatike të fryra, disa pyetje themelore që duhet t'i bëni mjekut tuaj përfshijnë:

 • Çfarë i shkakton simptomat e mia?
 • Cilat janë shkaqet e tjera të mundshme të simptomave të mia?
 • Çfarë lloj analizash më duhen?
 • Çfarë trajtimi do të rekomandonit?
 • Sa shpejt do të filloj të ndihem më mirë?
 • A është kjo një gjendje ngjitëse? Si mund ta zvogëloj rrezikun e infektimit të të tjerëve?
 • Si mund ta parandaloj që kjo të mos ndodhë përsëri në të ardhmen?
 • Nëse kam probleme të tjera shëndetësore, a duhet të ndryshoj trajtimet që përdor për to?
 • A ka ndonjë alternativë për ilaçin që më keni përshkruar?
 • A keni ndonjë broshurë ose materiale të tjera të shtypura që mund t'i marr me vete? Cilat faqe interneti më rekomandoni për të marrë informacion?

Çfarë Mund Të Pyesë Një Mjek Për Nyjet Limfatike Të Fryra?

Kur caktoni një takim me një specialist për nyjet limfatike të fryra, mjeku juaj ndoshta do t'ju bëjë disa pyetje, si në vijim. Është e rëndësishme të përgatiteni për këto pyetje.

 • Cilat janë simptomat tuaja?
 • Kur keni filluar të përjetoni simptomat tuaja për herë të parë?
 • A janë zgjeruar nyjet limfatike të prekura me kalimin e kohës?
 • A janë të ndjeshme nyjet limfatike të prekura?
 • A keni pasur temperaturë ose djersitje gjatë natës?
 • Keni humbur peshë edhe pse nuk keni dashur?
 • A keni dhimbje të fytit apo vështirësi në gëlltitje?
 • A keni pasur ndonjë vështirësi në frymëmarrje?
 • A kanë ndryshuar zakonet tuaja të zorrëve?
 • Çfarë medikamentesh po përdorni aktualisht?
 • A keni udhëtuar kohët e fundit në një vend tjetër ose në zona ku jetojnë rriqrat? A është sëmurë dikush që udhëton me ju?
 • A keni pasur kontakt me kafshë të reja kohët e fundit? Ju kanë kafshuar apo gërvishtur nga këto?
 • A keni kryer kohët e fundit marrëdhënie seksuale me një partner të ri?
 • A praktikoni marrëdhënie seksuale të sigurta? A e keni bërë këtë që kur jeni bërë seksualisht aktive?
 • A pini duhan? Nëse po, sa kohë keni që e përdorni?

Nëse keni dhimbje nga ënjtje të nyjeve limfatike ndërsa prisni takimin me mjekun tuaj, mund të përpiqeni të lehtësoni shqetësimin tuaj duke përdorur kompresa të ngrohta dhe një qetësues dhimbjeje pa recetë, si ibuprofeni ose acetaminofeni.