Formulari i Aplikimit

Çmimi i Kirurgjisë së Obezitetit

Obeziteti është kthyer në një problem serioz në të gjithë botën, veçanërisht në disa vende të zhvilluara. Sot, indeksi i masës trupore prej afërsisht 45% të popullsisë mbi 15 vjeç në SHBA për gratë dhe 35% për burrat është obez. Situata në vendin tonë nuk është aspak inkurajuese. Shkalla e obezitetit tek femrat tona është rreth 35% dhe tek meshkujt është rreth 10%. Operacionet e obezitetit kryhen në Spitalin Medicabil me stafin e tij ekspert. Ju mund të plotësoni formularin në fund të faqes për informacion mbi çmimin.

Çfarë Sëmundjesh Shkakton Obeziteti?

Rritja e shkallës së obezitetit tek fëmijët tregon një problem më të rëndësishëm. Studimet tregojnë se të rinjtë obezë kanë një jetëgjatësi 20% më të shkurtër se të rinjtë me peshë normale. Sëmundjet kryesore që mund të shkaktojë obeziteti janë:

 • Diabeti
 • Sëmundjet e zemrës
 • Hipertensioni
 • Apnea e gjumit
 • Çrregullime serioze të kyçeve
 • Probleme psikologjike

Përveç kësaj, incidenca e kancerit të gjirit, zorrës së trashë dhe mitrës është më e lartë tek njerëzit obezë.

Si Të Diagnostikoni Obezitetin?

Metoda më e përdorur për të përcaktuar obezitetin është llogaritja e indeksit të masës trupore (BMI). BMI llogaritet si më poshtë:

BMI = Pesha (kg) / Lartësia (m) x Lartësia (m)

A Jam Kandidat Për Kirurgji Bariatrike?

Nëse indeksi i masës trupore është mbi 30, personi përkufizohet si i trashë. Nëse personi është dyzet vjeç e lart, ai/ajo është në grupin e obezëve morbid (obeziteti fatal). Metodat më të suksesshme për njerëzit që arrijnë këtë peshë për të humbur peshë janë metodat kirurgjikale. Personat për të cilët janë rekomanduar këto operacione nga Instituti Amerikan i Shëndetësisë në vitin 1991 janë si më poshtë:

 • Pacientët me indeks të masës trupore mbi 40 ose mbi 35 me probleme serioze shoqëruese (si diabeti, hipertensioni, apnea e gjumit, problemet e kyçeve).
 • Këta njerëz fillimisht provojnë metoda jokirurgjikale dhe dështojnë.
 • Nuk duhet të kenë asnjë pengesë për kirurgji dhe anestezi të përgjithshme.
 • Personi duhet të jetë i gatshëm dhe plotësisht i informuar për këtë çështje.

A Janë Operacionet E Mbipeshës Efektive?

Përgjigja në pyetjen nëse operacionet e obezitetit janë efektive apo jo është; po, është efektiv. Përveç kësaj, kirurgjia e mbipeshes:

 • Është mënyra më e suksesshme për të humbur peshë përgjithmonë.
 • Komorbiditetet përmirësohen deri në 90%.
 • Në të njëjtën kohë, ka një rritje të ndjeshme të cilësisë së jetës dhe ndjenjave si vetëbesimi dhe pëlqimi i trupit të vet.

Gjërat Që Duhet Të Dini Rreth Operacioneve Të Obezitetit

Kirurgjia e obezitetit vetëm nuk siguron humbje peshe. Pjesëmarrja aktive e personit në këtë punë (ndryshimi i zakoneve të të ngrënit, ushtrimet, pjesëmarrja në ndjekje) do të lehtësojë humbjen e peshës. Nuk duhet harruar se disa komplikime dhe probleme mund të shfaqen edhe shumë kohë pas operacionit. Për shembull, mund të ketë këto probleme:

 • Probleme të tilla si rrëshqitja e brezit dhe erozioni në pacientët me brez.
 • Disa probleme me të ushqyerit.
 • Çrregullime në konturin e trupit.

Këto probleme mund të zgjidhen duke hequr shiritin, duke përdorur vitamina dhe minerale, ndërhyrje estetike dhe mbështetje psikologjike.

Sa Të Rrezikshme Janë Operacionet E Obezitetit?

Ashtu si me shumë operacione të tjera, shkalla e vdekshmërisë e lidhur me këto operacione nuk është zero. Megjithatë, kjo normë nuk e kalon kurrë 1%. Për qëllime krahasimi, normat e vdekjeve në disa operacione të tjera janë si më poshtë:

 • 0,1-0,5% pas operacionit të tëmthit
 • 2% pas bypass-it

Cilat Janë Efektet E Operacioneve Të Obezitetit Në Trup?

Këto operacione ndikojnë në funksionimin e sistemit gastrointestinal. Ato kufizojnë sasinë e lëndëve ushqyese që një person konsumon dhe/ose zvogëlojnë përthithjen e ushqimit. Në thelb ekzistojnë dy lloje kryesore.

Sisteme Të Plota Kufizuese Në Kirurgjinë E Obezitetit

Në kirurgjinë e obezitetit, sistemet plotësisht kufizuese reduktojnë vëllimin e stomakut. Dy llojet më të njohura janë;

 • Shirit gastrik të rregullueshëm (shirit gastrik)
 • Gastrektomia e mëngës (tuba e stomakut)

Ndërhyrjet Absorbuese Kufizuese Dhe Parandaluese Në Kirurgjinë E Obezitetit

Ato të dyja reduktojnë volumin e stomakut dhe pakësojnë përthithjen e ushqimit. Për shembull:

 • Bypass gastrik
 • Diversioni biliopankreatik

Çdo teknikë ka avantazhe dhe disavantazhe. Në përgjithësi, vendimi do të merret së bashku me ju dhe ekipin e kirurgjisë.

Përgatitja Para Kirurgjisë Bariatrike

Kjo fazë është shumë e rëndësishme. Kërkon edhe pjesëmarrjen e pacientit. Një pjesë e rëndësishme e përgatitjes para operacionit është faza e vendimmarrjes. Edhe nëse jeni i rritur, pjesëmarrja e familjes tuaj në këtë vendim është jashtëzakonisht e rëndësishme. Përgatitja para operacionit përfshin disa analiza gjaku dhe rëntgen. Nëse është e nevojshme, mund të kryhen vlerësime të frymëmarrjes dhe të zemrës tek pacientët. Para operacionit do të bëhet një vlerësim anestezi. Qëllimi i këtyre vlerësimeve është:

 • Vlerësimi i gjendjes së përgjithshme shëndetësore të pacientit (përfshin hetimin e diabetit, hipertensionit, niveleve të kolesterolit, problemeve të zemrës, sindromës së apnesë së gjumit dhe problemeve të tjera të frymëmarrjes)
 • Ekzaminimi psikiatrik kur është e nevojshme
 • Hulumtimi i aktivitetit fizik të pacientit dhe zakoneve të të ngrënit
 • Dyshimi për shtatzëni

Ndryshimi i zakoneve para operacionit është një tregues i rëndësishëm për suksesin pas operacionit.

Kirurgjia E Obezitetit Dhe Shtrimi Në Spital

Operacioni është i hapur ose laparoscopic (i mbyllur) nën anestezi të përgjithshme. Përparësitë e teknikeave laparoscopy janë më pak dhimbje, dalje më herët nga spitali dhe rikthim më i hershëm në punë. Megjithatë, në disa raste, operacionet e hapura mund të kryhen për arsye të tilla si veprime të operacionit dhe siguria e pacientëve. Qëndrimi në spital për operacion është 1 lëkurë në 10 ditë. Kjo periudhë mund të zgjasë për shkak të gjendjes së përgjithshme të pacientëve dhe disa komlikimeve. Në këtë rast, operacioni urgjent mund të marrë si rezultat i urgjencave ose komplikimeve. Nëse nuk dëshironi të operoni, mos u shqetësoni. Pas operacionit do të jepen drogës adekuate kundër dhimbjeve.

Ushqimi Pas Operacionit Mbi Obeziteti

Zakonet tuaja të ngrënit pas operacionit bëjnë të gjitha të ndryshme nga më parë. Në këtë rast filloni me ushqime të lëngshme dhe ai vazhdon me ushqime të buta. Gradualisht do t'i ktheheni ushqimeve normale. Është diçka e rëndësishme të monitorimit të dietës për të gjetur situatën e pakëndshme (të tillë si të vjella, dhimbje).

Parimet Themelore Në Lidhje Me Dietën Pas Operacionit

 • Konsumoni sasi të vogla në çdo vakt dhe përtypeni të gjallë.
 • Mos konsumoni lëngje gjatë vakteve (por pini mjaft lëngje ndërmjet vakteve).
 • E dini, kur të vijë koha, me qetësi dhe bllokim.
 • Zgjidhni ushqime të balancuara, të pasura me vitamina dhe minerale, por me pak kalori.
 • Sigurohuni që të merrni mjaftueshëm proteina (mish, peshk, vezë, etj.).
 • Qëndroni larg ushqimeve të ftohta, me sheqer, salcë dhe të skuqur.

Me kalimin e kohës do të mësoheni me këtë stil të ri diete. Ky stil mund t'ju kufizojë në botë, por nuk do të pengojë jetën tuaj personale.

1-2 Javët E Para Pas Kirurgjisë Bariatrike

Pa marrë parasysh se çfarë, humbja e peshës është e shpejtë gjatë kësaj periudhe, porsohet më vonë. Sasitë maksimale janë zakonisht ndërmjet 12-18. Kjo ndodh në muaj. Gjatë kësaj periudhe zhduken edhe sëmundjet shoqëruese të lidhura me obesitytin.

Kirurgjia E Obezitetit Është Një Vendim Serioz

Në këtë rast, është e vështirë të heqësh qafe rigorozën.

Shkoni për kontroll të rregullt. Këto kontrolle për qëllimet e biznesit:

 • Kontrolli i rregullt i peshës
 • Zbulimi dhe trajtimi i gjendjes shëndetësore, komlikacioneve të ushqimit, monitorimi i parametrave të ushqimit
 • Ndryshimi në zakonet e të ngrënit dhe të kontrolluar i aktivitetit fizik
 • Gjendjessosyaljike e kontrolluar
 • Vlerësimi i nevojave për ushqim esthetice

   Kjo është gjëja më e rëndësishme për të bërë me vitaminat dhe mineralet.

Një Mund Të Mbetem Shtatzënë Pas Operacionit Bariatric?

Po. Shtatzënia është e mundur pas kësaj operacioneve. Nuk ka problem, nuk ka problem. Megjithatë, si masë paraprake, rekomandohet ë prisnin derisa pesha të stabilizohet.

A Mbulon SSI Kirurgjinë E Obezitetit?

Pjesërisht po. Nëse merret një raport bordi që thotë se këto operacione janë të nevojshme, SSI paguan. Megjithatë, ju mund të paguani tarifa shtesë.

Cilat Ilaçe Duhet Të Shmang Pas Operacionit Bariatric?

Ilaçet si aspirina, anti-inflamatorët dhe kortizoni që kanë efekte anësore në stomak duhet të shmangen.

Çfarë Duhet Të Bëj Nëse Nuk Mund Të Humbas Peshë Të Mjaftueshme Pas Operacionit Bariatric?

Mund të kërkohet një dietolog, psikolog, kontroll fizik dhe ndonjëherë operacione dytësore.

Shirit Të Rregullueshëm Të Stomakut (Mbërthesë Gastrike)

Në hyrje të stomakut vendoset një brez silikoni i fryrë në formë tullumbace. Në fund të këtij brezi, ekziston një strukturë e quajtur port (rezervuar) që lejon fryrjen e brezit. Kjo strukturë vendoset nën lëkurë. Me ndihmën e këtij porti, brezi fryhet ose shfryhet. Karakteristika kryesore e kësaj metode është se ajo kufizon ushqimin e personit.

Pyetjet E Bëra Më Shpesh Rreth Kapëses Gastrike

 • Humbja e pritshme e peshës: Përafërsisht 40-60% e peshës së tepërt.
 • Koha mesatare e operacionit: 1-2 orë.
 • Mesatarja e qëndrimit në spital: 1-2 ditë.
 • Rreziku i vdekjes për shkak të operacionit: 0.1%
 • Komplikimet kryesore: Rrëshqitja e brezit, erozioni i brezit, refluksi, rrotullimi i portës dhe dhimbja e vendit të portit. Heqja e shiritit kërkon një operacion të ri.

Mëngë Gastrike (Gastrektomia Me Mëngë)

Dy të tretat e stomakut hiqen në mënyrë gjatësore. Me këtë metodë, hyrja dhe pjesa e mesme e stomakut formohen në një tub të gjatë e të hollë. Ai kufizon sasinë e ushqimit dhe lejon që ushqimi të kalojë më shpejt në duoden. Një avantazh tjetër është se ul nivelin e hormonit të oreksit (ghrelin), i cili dihet se sekretohet nga pjesa e hequr e stomakut.

Pyetjet E Bëra Më Shpesh Në Lidhje Me Mëngën E Stomakut

 • Humbja e pritshme e peshës: Përafërsisht 45-65% e peshës së tepërt.
 • Koha mesatare e operacionit: 2 orë.
 • Mesatarja e qëndrimit në spital: 3-8 ditë.
 • Rreziku i vdekjes për shkak të operacionit: 0.2
 • Komplikimet kryesore: Ulçera, hapje e qepjeve, stenozë në stomakun e mbetur, gjakderdhje në periudhën e hershme postoperative, mungesë e disa vitaminave-mineraleve, refluks, zmadhim i stomakut të mbetur.

By-Pass Në Stomak (By-Pass Gastrike)

Në këtë metodë krijohet një xhep i vogël në stomak dhe zorra e hollë lidhet me këtë zonë të ndarë. Kështu, marrja e ushqimit të pacientit kufizohet dhe përthithja e ushqimeve të anashkaluara nga pjesa tjetër e stomakut, duodenit dhe pankreasit zvogëlohet. Stomaku i mbetur ruhet në vendin e tij të shëndetshëm. Kjo metodë është metoda më e suksesshme e njohur. Megjithatë, është një procedurë më e ndërlikuar dhe ka rreziqe pak më të larta sepse përfshin shumë qepje të zorrëve.

 • Humbja e pritshme e peshës: Përafërsisht 70-75% e peshës së tepërt.
 • Koha mesatare e operacionit: 2-3 orë.
 • Mesatarja e qëndrimit në spital: 4-8 ditë.
 • Rreziku i vdekjes për shkak të operacionit: 0.5
 • Komplikimet kryesore: Ulçera, hapja e qepjeve, gjakderdhje, stenozë, pengim i zorrës së hollë, palpitacione dhe djersitje pas vakteve me sheqer të tepërt, mungesë vitaminash-minerale (kërkohet mbështetje gjatë gjithë jetës).