Mungesa e Jodit

Sot, mungesa e jodit pranohet nga Organizata Botërore e Shëndetësisë si shkaku më i zakonshëm, por lehtësisht i parandalueshëm i zhvillimit të trurit dhe inteligjencës tek fëmijët. Marrja adekuate e jodit është një çështje që luan një rol të rëndësishëm në zhvillimin e inteligjencës tek fëmijët dhe funksionin e tiroides dhe shëndetin riprodhues tek të rriturit.

Cila Është Marrëdhënia Midis Jodit Dhe Tiroides?

Hormonet e tiroides kanë funksione të rëndësishme në shumë organe dhe procese jetësore në trup, veçanërisht në tru. Kur këto hormone nuk sekretohen mjaftueshëm; muskujt, zemra, veshkat dhe sidomos truri në zhvillim preken negativisht.

Jodi është një mikromineral që është i domosdoshëm për gjëndrën tiroide për të prodhuar hormone.

Çfarë E Shkakton Mungesën E Jodit?

Sipas të dhënave të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), mungesa e jodit është zbuluar në më shumë se 2 miliardë njerëz në mbarë botën. Nga këto, gati 50 milionë përjetojnë simptoma serioze, duke përfshirë dëmtimin e trurit.

Një nga problemet shëndetësore të shkaktuara nga mungesa e jodit është gusha. Mungesa e jodit shkakton zmadhimin e tiroides. Si rezultat, shfaqet goiter.

Si Të Parandaloni Mungesën E Jodit?

Mënyra më e mirë për të parandaluar mungesën e jodit është që fillimisht të zbulohet mungesa e jodit me një analizë të urinës dhe më pas të plotësohet kjo mungesë me suplemente të përshtatshme ushqimore.