Çfarë Është Tendiniti i De Quervain? Cilat Janë Simptomat? Si Trajtohet?

 • Ballina
 • Çfarë Është Tendiniti i De Quervain? Cilat Janë Simptomat? Si Trajtohet?

Tendiniti i De Quervain është ënjtje e dhimbshme rreth tendinave të gishtit të madh. Lëvizjet e përsëritura të gishtit të madh dhe të kyçit të dorës në punë ose si hobi janë gjithashtu ndër shkaqet më të zakonshme të tendinitit të Quervain. Shumica e njerëzve duhet të mbajnë një splint dhe të pushojnë kyçin e dorës për disa javë për t'u rikuperuar. Në raste të rralla, mund të kërkohet kirurgji për të reduktuar presionin në mbështjellësit e tendinit.

Çfarë Është Tendiniti i De Quervain?

Tendiniti i De Quervain është inflamacion i dhimbshëm rreth tendinave të gishtit të madh. Quhet gjithashtu tendinitis de Quervain ose tendinosis de Quervain. Mjekët ndonjëherë i përdorin këta emra në mënyrë të ndërsjellë për t'iu referuar të njëjtës gjendje.

Tendinat lidhin muskujt me kockat. Ato janë litarë prej indi të fortë, fleksibël të ngjashëm me një litar. Kur kontraktoni (shtrydhni) një muskul, tendinat tërheqin kockat në të cilat janë ngjitur dhe i lejojnë të lëvizin. Dy tendina lidhin gishtin e madh me kyçin e dorës.

Zakonisht, tendinat rrëshqasin lehtësisht përmes një tuneli indi të quajtur këllëf. Tendiniti i De Quervain ndodh kur diçka bymehet ose trash këllëfin rreth tendinave të gishtit të madh. Kjo ënjtje shkakton fërkim shtesë kur përdorni gishtin e madh dhe kyçin e dorës. Kur kjo ndodh, disa lëvizje të gishtit të madh dhe të kyçit të dorës bëhen të dhimbshme dhe më të vështira. Tendiniti i De Quervain zakonisht shkakton dhimbje pranë bazës së gishtit të madh, dhe kjo dhimbje mund të rrezatojë në parakrah.

Sa i Zakonshëm Është Tendiniti i De Quervain?

Tendiniti i De Quervain është një nga format më të zakonshme të tendinitit. Ekspertët vlerësojnë se kjo sëmundje prek rreth 1% të njerëzve në Shtetet e Bashkuara çdo vit.

Cilat Janë Simptomat e Tendonitit të De Quervain?

Simptoma më e zakonshme e tendinitit të de Quervain është dhimbja në kyçin e dorës në të njëjtën anë si gishti i madh (ana radiale). Disa njerëz vërejnë dhimbje të papritur ose të papritur, por dhimbja gjithashtu mund të zhvillohet me kalimin e kohës. Dhimbja është zakonisht:

 • Përkeqësohet kur përdorni dorën, kyçin e dorës dhe gishtin e madh
 • Ai rrezaton nga kyçi i dorës në gishtin e madh ose parakrah
 • Përkeqësohet kur kapen objekte
 • Simptoma të tjera janë si më poshtë:
 • Ënjtj
 • Një ndjesi kërcitjeje në kyçin e dorës kur lëviz gishti i madh
 • Ngurtësi ose ndjesi e gishtit të madh më pak të butë se gishtat e tjerë
 • Mpirje në kyçin e dorës ose gishtit të madh

Çfarë e Shkakton Tendinitin e De Quervain?

Çdo gjë që irriton tendinat e gishtit të madh mund të shkaktojë gjithashtu tendinitin e Quervain. Shkaqet më të zakonshme janë:

 • Përdorimi i tepërt i gishtit të madh ose kyçit të dorës
 • Kapje ose mbajtje e përsëritur për punë ose hobi
 • Kushtet shëndetësore që shkaktojnë inflamacion (përfshirë artritin)
 • Duke marrë një goditje të drejtpërdrejtë në gishtin e madh ose dore

Aktivitetet që përfshijnë kryerjen e lëvizjeve të përsëritura gjatë kapjes së një objekti mund të shkaktojnë gjithashtu tendinitin e Quervain, si p.sh.

 • Sporte të tilla si tenisi, skijimi
 • Përdorimi i çekiçit ose mjeteve të tjera
 • Ngritja e fëmijëve të vegjël
 • Kopshtari

Cilët Janë Faktorët e Rrezikut Të Tendonitit Të De Quervain?

Çdokush mund të marrë tendinitin e De Quervain, por ka më shumë gjasa të ndodhë në grupe të caktuara njerëzish si më poshtë:

 • Gratë
 • Personat mbi 40 vjeç
 • Punonjësit e kujdesit për fëmijët
 • Prindërit me fëmijë të vegjël
 • Personat që punojnë ose punojnë me duar
 • Atletët

Si Diagnostikohet Tendiniti i De Quervain?

Një mjek me një ekzaminim fizik mund të diagnostikojë gjithashtu tendinitin e Quervain. Mjeku ekzaminon gishtin e madh dhe kyçin e dorës. Është e nevojshme t'i tregoni mjekut se kur u vu re për herë të parë dhimbja në kyçin e dorës dhe cilat aktivitete nuk e përkeqësuan ndjeshëm dhimbjen.

Cilat Teste Përdorin Mjekët Për Të Diagnostikuar Tendinitin e De Quervain?

Mjekët përdorin një akt fizik të quajtur testi Finkelstein për të diagnostikuar tendinitin e de Quervain. Mjeku do t'i kërkojë pacientit të bëjë një grusht duke i mbështjellë gishtat mbi gishtin e madh. Pacienti do të lëvizë kyçin e dorës lart e poshtë (sikur të shtrëngojë dorën e dikujt), duke ruajtur këtë formë të grushtit. Ky pozicion dhe lëvizje ekspozon tendinat e gishtit të madh. Nëse një person ka gjithashtu tendinitin e Quervain, kyçi i dorës zakonisht dhemb kur kyçi i dorës lëvizet gjatë testit Finkelstein.

Mjeku mund të përdorë gjithashtu teste imazherike, të tilla si rrezet X, për të kontrolluar nyjen e kyçit të dorës për shenja të kushteve të tjera që shkaktojnë dhimbje të kyçit të dorës (si osteoartriti).

Si Trajtohet Tendiniti i De Quervain?

Mjeku zakonisht do të rekomandojë trajtime për tendinitin e de Quervain që menaxhojnë simptomat ndërsa tendinat dhe mbështjelljet e gishtit të madh shërohen. Trajtimet më të zakonshme janë si më poshtë:

 • Mbajtja e një splinte ose mbajtëse: Kjo do të mbajë kyçin e dorës dhe gishtin e madh në vend (të palëvizshëm) për të zvogëluar presionin në tendinat e gishtit të madh.
 • Kremja e kyçit të dorës: Kremi mund të zvogëlojë ënjtjen dhe të lehtësojë dhimbjen. Paketat e akullit mbështillen me një peshqir të hollë dhe aplikohen në kyçin e dorës për 20 minuta në një kohë, disa herë në ditë.
 • Pushimi: kyçi i prekur duhet të shmanget sa më shumë që të jetë e mundur. Do të jetë gjithashtu e nevojshme të shmangni sportet ose lëvizjet e përsëritura (veçanërisht në aktivitete specifike që shkaktojnë tendinitin e Quervain).
 • Barnat anti-inflamatore josteroidale: Barnat anti-inflamatore josteroide pa recetë reduktojnë inflamacionin dhe lehtësojnë dhimbjen. Ilaçet anti-inflamatore josteroide nuk duhet të përdoren për më shumë se 10 ditë rresht pa u konsultuar me mjekun.
 • Kortikosteroidet: Kortikosteroidet janë barna anti-inflamatore me recetë. Mjeku mund të injektojë një kortikosteroid në mbështjellësin e tendinit të prekur.

Cilat Janë Ushtrimet e Tendinitit De Quervain?

Mjeku mund të rekomandojë lëvizje shtrënguese dhe ushtrime që do të rrisin forcën dhe fleksibilitetin e kyçit të dorës. Ushtrimi më i zakonshëm është kapja e topit të tenisit:

 • Kapeni butësisht një top tenisi për disa minuta
 • Pushoni për disa minuta
 • Nëse nuk keni ndier dhimbje, përsërisni kapjen me pak më shumë presion

Mjeku do t'ju tregojë se sa shpesh (dhe për sa kohë) kyçi i dorës duhet të shtrihet ose ushtrohet. Ushtrimet me dhimbje nuk duhet të bëhen. Nëse ndonjë shtrirje ose ushtrim shkakton dhimbje, duhet të ndërpritet dhe të konsultohet me një mjek.

Si Është Kirurgjia e Tendinitit të De Quervain?

Shumica e njerëzve gjithashtu nuk kanë nevojë për kirurgji për të trajtuar tendinitin e Quervain. Por nëse trajtimet e tjera nuk lehtësojnë simptomat, mjeku mund të rekomandojë kirurgji.

Kirurgjia e tendinitit De Quervain është zakonisht një procedurë ambulatore, kështu që ju mund të shkoni në shtëpi të njëjtën ditë. Kirurgu do të bëjë një prerje të vogël (prerje) në këllëfin rreth tendinave të gishtit të madh. Kjo u jep tendinave më shumë hapësirë për të lëvizur. Kirurgu do t'i tregojë pacientit se çfarë të presë, duke përfshirë sa kohë duhet për të parë shërimin kur nevojitet operacioni.

Sa Kohë Pas Trajtimit Do Të Ndihet Më Mirë Pacienti?

Mjeku do t'i tregojë pacientit se sa kohë do të nevojitet trajtimi për tendinitin e de Quervain. Shumica e njerëzve duhet të mbajnë një splint ose pajisje mbështetëse për disa javë.

Edhe nëse personi fillon të ndihet më mirë, aktivitetet fizike nuk duhet të rifillojnë derisa mjeku të thotë se është e përshtatshme. Nëse ushtrohet shumë presion mbi tendinat para se të shërohen, gjasat për t'i lënduar sërish ato rriten.

A Mund Të Parandalohet Tendiniti i De Quervain?

Mënyra më e mirë për të parandaluar tendinitin e De Quervain është shmangia e përdorimit të tepërt të gishtave të mëdhenj dhe kyçeve të dorës. Gjërat që mund të bëhen për të parandaluar këtë sëmundje janë si më poshtë:

 • Mësoni teknikën e duhur dhe mbani pajisje të përshtatshme mbrojtëse për sport, punë dhe çdo aktivitet fizik
 • Filloni ngadalë ushtrimet ose aktivitetet e reja për të shmangur lëndimet
 • Bëni një pushim nëse jeni duke bërë punë të përsëritura
 • Nëse kyçi i dorës ju dhemb gjatë ose pas aktivitetit fizik, mos e vazhdoni këtë aktivitet
 • Jepini trupit tuaj kohë të pushojë dhe të rikuperohet pas aktiviteteve intensive

Sa Kohë Duhet Për T'u Shëruar Tendoniti i De Quervain?

Pasi u diagnostikua me tendinitin e De Quervain, tendinave zakonisht duhen disa javë për t'u shëruar. Sa kohë nevojitet varet nga ajo që e shkakton inflamacionin dhe sa të rënda janë simptomat.

Duhet konsultuar mjeku kur mund të rifillojnë aktivitetet fizike. Një sport, hobi ose aktivitet pune që shkakton tendinitin e Quervain nuk duhet të rifillojë përpara se mjeku të thotë se është i sigurt.

Çfarë Ndodh Nëse Tendiniti i De Quervain Nuk Trajtohet?

Tendiniti i De Quervain është i trajtueshëm dhe zakonisht një problem afatshkurtër, por nëse nuk trajtohet, ka më shumë gjasa të nevojiten kirurgji ose komplikime. Nëse ushtrohet shumë presion në tendinat e gishtit të madh pasi simptomat e tendinitit të De Quervain fillojnë të shfaqen, mbështjellja e tendinit mund të këputet ose tendoni mund të këputet. Kjo është mjaft e rrallë, por disa njerëz me tendinitin e patrajtuar të de Quervain mund të humbasin përgjithmonë disa funksione ose diapazonin e lëvizjes (sa një person mund të lëvizë një pjesë të trupit të tij) në gishtin e madh dhe të kyçit të dorës.

Kur Duhet Të Vizitoni Një Mjek?

Është e nevojshme të vizitoni një mjek sapo të vëreni dhimbje ose simptoma të tjera të tendinitit të de Quervain. Simptomat nuk duhet të injorohen, veçanërisht nëse ato përkeqësohen gjatë ose pas aktivitetit fizik.

Cilat Pyetje Duhet T'i Bëhen Mjekut?

 • A kam tendinitin e De Quervain ose një gjendje tjetër që shkakton dhimbje kyçe?
 • Sa kohë do të më duhet të mbaj një splint ose pajisje të tjera mbështetëse?
 • A do të më duhet kirurgji për tendinitin e De Quervain?
 • Kur mund t'i kthehem aktiviteteve fizike?

Tendiniti i De Quervain është ënjtje në mbështjellësin rreth tendinave të gishtit të madh. Tendiniti i De Quervain mund ta bëjë përdorimin e gishtit të madh dhe të kyçit të dorës të dhimbshëm dhe të vështirë. Për fat të mirë, shumica e njerëzve kanë nevojë vetëm për pushim, trajtim në shtëpi dhe për të veshur një splint ose pajisje të tjera mbështetëse për disa javë pasi tendinat dhe mbështjelljet e tendinave shërohen.

Pacienti duhet t'i tregojë mjekut nëse ka filluar një aktivitet ose hobi të ri që ushtron presion mbi gishtat e mëdhenj dhe kyçet e dorës, ose nëse i përdorin duart shumë për punë. Mjeku do ta ndihmojë personin të gjejë mënyra për të menaxhuar simptomat e tij dhe të kthehet në aktivitetet e preferuara sapo të jetë e sigurt.