Çfarë Është Rotavirus? Cilat Janë Simptomat? A Është Vaksina Efektive?

 • Ballina
 • Çfarë Është Rotavirus? Cilat Janë Simptomat? A Është Vaksina Efektive?

Çfarë është Rotavirus? Cilat janë simptomat? A është vaksina efektive? Ne do të flasim për të gjitha detajet mbi këtë temë në artikullin tonë me titull. Rotavirusi është një infeksion gastrointestinal (stomak dhe zorrë) që prek më së shumti fëmijët. Ndërsa dikur sëmundja ishte më e zakonshme, vaksinat e rotavirusit kanë mbajtur shumë fëmijë të shëndetshëm. Për ata që janë të infektuar, rotavirusi mund të shkaktojë diarre dhe të vjella të rënda. Meqenëse kjo situatë mund të çojë në dehidrim, duhet të sigurohet që fëmijët të mos dehidratohen.

Çfarë Është Rotavirus?

Rotavirusi është një infeksion gastrointestinal ngjitës që shkakton inflamacion të stomakut dhe zorrëve (gastroenterit). Kjo mund të çojë në diarre dhe të vjella të rënda, veçanërisht te fëmijët e vegjël. Fëmijët priren të infektohen me rotavirus gjatë muajve të dimrit dhe pranverës. Rotavirusi përhapet kur personi bie në kontakt me fecesin e dikujt që ka virusin dhe më pas prek gojën e tij.

Kur fëmijët marrin rotavirus, duhen rreth 2 deri në 3 ditë që ata të sëmuren. Më pas, diarreja dhe të vjellat mund të vazhdojnë deri në një javë. Për të parandaluar dehidratimin, sigurohuni që fëmija të pijë shumë lëngje. Nuk ka ilaç për rotavirusin. Infeksioni zakonisht largohet vetë, por disa fëmijë mund të kenë nevojë të shkojnë në spital për lëngje intravenoze.

Kush Merr Rotavirus?

Njerëzit e të gjitha moshave mund të marrin rotavirus, por ai është më i zakonshëm tek fëmijët më të vegjël se 1 vjeç. Vaksinat e rotavirusit mund t'i mbrojnë fëmijët nga marrja e rotavirusit ose t'i bëjnë simptomat e tyre më pak të rënda nëse e marrin atë.

Sa I Zakonshëm Është Rotavirusi?

Përpara se vaksinat të bëheshin të disponueshme, rotavirusi ishte shkaku nr. 1 i diarresë së rëndë tek foshnjat dhe fëmijët e vegjël në Shtetet e Bashkuara. Pothuajse të gjithë fëmijët u infektuan me rotavirus para moshës 5 vjeçare. Rotavirusi bëri që 55,000 deri në 70,000 fëmijë të shtroheshin në spital çdo vit.

Vaksinat kanë përmirësuar ndjeshëm shëndetin e fëmijëve dhe normat e shtrimit në spital. Qendra e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) e ka studiuar këtë efekt. Është vlerësuar se vaksinat parandalojnë 40,000 deri në 50,000 shtrime në spital mes foshnjave dhe fëmijëve të vegjël çdo vit.

Cilat Janë Simptomat E Rotavirusit?

Simptomat më të zakonshme të rotavirusit janë:

 • Diarre e rëndë, me ujë
 • Të vjella
 • Zjarr
 • Humbja e oreksit

Të vjellat dhe diarreja mund të shkaktojnë gjithashtu dehidrim tek foshnjat dhe fëmijët e vegjël. Një profesionist i kujdesit shëndetësor duhet të kontaktohet menjëherë nëse fëmija ka shenja dehidrimi, duke përfshirë:

 • Urinim i shpeshtë (më pak pelena të lagura se zakonisht).
 • Lëkurë e ftohtë, e thatë.
 • Marramendje kur qëndroni në këmbë.
 • Tharje të gojës dhe fytit.
 • Pak ose aspak lot kur qan.
 • Letargji, duke fjetur më shumë dhe duke luajtur më pak, ose duke vepruar jashtëzakonisht i çuditshëm.
 • Sytë e fundosur ose një vend i butë i zhytur në majë të kokës.

Pse Dehidratimi Është Serioz Për Foshnjat?

Dehidratimi do të thotë që foshnja nuk ka ujë dhe kripë të mjaftueshme. Foshnjat nën një vjeç mund të dehidratohen lehtësisht.

Fëmijët që janë shpesh të dehidratuar kanë nevojë për marrjen e lëngjeve intravenoze për t'u rihidratuar. Nëse dehidrimi bëhet i rëndë, fëmija mund të fillojë të konvulsohet (të përjetojë lëvizje të papritura dhe të parregullta të trupit) ose të bjerë në shok. Kjo gjendje mund të jetë kërcënuese për jetën.

Çfarë E Shkakton Rotavirusin?

Rotavirusi është një virus që përhapet përmes kontaktit dorë me gojë. Shfaqet në jashtëqitjen e një fëmije të infektuar disa ditë para fillimit të simptomave dhe mund të qëndrojë në lëvizjet e zorrëve të fëmijës deri në 10 ditë pas ndërprerjes së simptomave.

A Është Rotavirusi Ngjitës?

Rotavirusi është shumë ngjitës. Përpara vaksinave kundër rotavirusit, shumica e fëmijëve u infektuan me rotavirus në moshën 5 vjeçare. Që nga vaksinimet, numri i fëmijëve që vuajnë nga infeksioni rotavirus është ulur.

Si Përhapet Rotavirusi?

Rotavirusi përhapet përmes kontaktit me feces. Për shembull, nëse pelena e ndotur e një foshnjeje me rotavirus ndërrohet dhe duart nuk lahen më pas, grimcat e virusit mund të transmetohen në gojë. Për të parandaluar përhapjen e virusit, familjarët duhet të lajnë mirë duart.

Kush Është Në Rrezik Për Rotavirus?

Në mënyrë tipike, fëmijët në kujdesin ditor ose programe të tjera me një numër të madh fëmijësh janë në rrezik më të lartë. Fëmijët nga mosha 3 muajsh deri në 3 vjeç që nuk janë vaksinuar priren të kenë sëmundjen më të rëndë.

A Mund Të Marrin Rotavirus Të Rriturit?

Rotavirusi shfaqet tek të rriturit, por ata priren të sëmuren më rrallë se fëmijët e vegjël. Të rriturit në rrezik për rotavirus përfshijnë:

 • 65 vjeç e lart
 • Kujdestarët e fëmijëve me rotavirus
 • Ata me sistem imunitar të dobët

Si Diagnostikohet Rotavirusi?

Nëse fëmija ka simptoma të rotavirusit, duhet të konsultoheni me një mjek. Ofruesit e kujdesit shëndetësor zakonisht mund të diagnostikojnë rotavirusin bazuar në simptomat dhe ekzaminimin fizik. Në disa raste, një mostër jashtëqitjeje mund të merret për të testuar për rotavirus, por ky hap zakonisht nuk është i nevojshëm.

Nëse duhet të merret një mostër jashtëqitjeje, mjeku i fëmijës suaj do t'i japë familjes një enë sterile (pa mikrobe). Një pjesë e jashtëqitjes së fëmijës mblidhet në këtë enë. Një laborator analizon jashtëqitjen për rotavirus.

A Ka Një Ilaç Për Rotavirusin?

Rotavirusi shkaktohet nga viruset, jo nga bakteret. Pra, antibiotikët nuk do t'i ndihmojnë fëmijët e sëmurë të ndihen më mirë. Virusi duhet të pastrohet vetë pas rreth 1 jave. Trajtimi kryesor për rotavirusin është mbajtja e fëmijës të hidratuar.

A Mund Të Trajtohet Virusi Rota Në Shtëpi?

Rotavirusi mund të trajtohet në shtëpi. Nëse vërehen simptoma të rotavirusit, duhet të konsultoheni me mjekun e fëmijës. Mjeku mund të rekomandojë sa vijon:

 • Fëmijës duhet t'i jepen vakte më të vogla dhe më të shpeshta në vend të vakteve të mëdha.
 • Sigurohuni që fëmija të pijë mjaftueshëm lëngje.
 • Mund të përdoret një zëvendësues i elektrolitit. Elektrolitet ndihmojnë në mbajtjen e sistemeve të trupit të ekuilibruar, por mund të humbasin përmes të vjellave dhe diarresë. Zëvendësimet mund ta rregullojnë këtë. Sigurohuni që udhëzimet në etiketë të ndiqen me kujdes.
 • Fëmijës mund t'i jepet acetaminofen për të ulur temperaturën. Aspirina nuk duhet t'u jepet fëmijëve.
 • Duart duhet të lahen pas ndërrimit të pelenave ose prekjes së feces.
 • Sigurohuni që fëmija të pushojë shumë.
 • Fëmija duhet mbajtur në shtëpi në vend që të dërgohet në çerdhe/shkollë.
 • Fëmija duhet të ndiqet nga një profesionist i kujdesit shëndetësor kur është e nevojshme.

A Mund Të Parandalohet Rotavirusi Me Vaksinë?

Mënyra më e mirë për të parandaluar rotavirusin dhe për të mbrojtur shëndetin e familjes suaj është të merrni një nga vaksinat e rotavirusit.

Përafërsisht 70% e fëmijëve të vaksinuar nuk infektohen me rotavirus. Për ata të infektuar, megjithatë, simptomat janë shumë më të buta. Me fjalë të tjera, 90% e fëmijëve të vaksinuar ose janë të mbrojtur nga rotavirusi i rëndë ose e shmangin sëmundjen krejtësisht.

Mjeku i fëmijës duhet të diskutohet se cila vaksinë rotavirus duhet t'i jepet fëmijës. Mjekët nuk i administrojnë vaksinat si injeksione. Në vend të kësaj, pikat vendosen në gojën e foshnjës gjatë një sërë vizitash në varësi të moshës.

Opsionet dhe oraret e vaksinimit janë si më poshtë:

 • RotaTeq: Mjekët e përshkruajnë RotaTeq në tre doza: 2 muaj, 4 muaj dhe 6 muaj.
 • Rotarix: Mjekët japin Rotarix në dy doza, në 2 muaj dhe 4 muaj.

A Është E Sigurt Vaksina e Rotavirusit?

Shkencëtarët kanë testuar gjerësisht të dyja vaksinat e rotavirusit në mijëra foshnja. Të dyja vaksinat janë të sigurta dhe efektive. Vaksinimet mbrojnë shumicën e fëmijëve nga kapja e rotavirusit, dhe edhe nëse një fëmijë infektohet me virusin, sëmundja do të jetë më pak e rëndë nëse vaksinohet.

Vaksina ka shumë pak efekte anësore. Nëse fëmija përjeton efekte anësore si diarre të përkohshme ose të vjella, këto reagime zakonisht largohen vetë. Nëse fëmija ka një gjendje mjekësore, orari i vaksinimit duhet të diskutohet me ofruesin e kujdesit shëndetësor.

Çfarë Tjetër Mund Të Bëhet Për T'u Mbrojtur Kundër Rotavirusit?

Vaksinimi është mbrojtja më e mirë kundër sëmundjeve. Praktika e mirë e larjes së duarve është gjithashtu shumë e rëndësishme. Duart duhet të lahen shpesh me sapun dhe ujë për të paktën 20 sekonda në situatat e mëposhtme:

 • Pas përdorimit të tualetit
 • Pasi të keni ndërruar pelenën ose të ndihmoni një fëmijë të përdorë tualetin
 • Para përgatitjes së ushqimit

Sa Zgjasin Simptomat e Rotavirusit?

Shumica e fëmijëve shërohen nga rotavirusi pa efekte afatgjata shëndetësore. Simptomat zgjasin rreth 1 javë.

Nëse fëmija dehidrohet, kjo mund të çojë në komplikime serioze dhe deri në vdekje. Nëse fëmija shfaq simptoma të rotavirusit, duhet të kontaktoni menjëherë një mjek. Një mjek mund të ndihmojë në parandalimin e dehidrimit.

Gjithashtu duhet të sigurohet që fëmija të respektojë orarin e vaksinimit. Vaksina e Rotavirusit është mënyra më e mirë për të mbrojtur shëndetin e fëmijës.

A Mund Të Marrin Sërish Rotavirus Fëmijët?

Fëmijët mund të riinfektohen, por një infeksion i dytë ka tendencë të jetë më i butë.

Sa Zgjat Rotavirusi?

Simptomat e rotavirusit zakonisht zgjasin 3 deri në 8 ditë. Shumica e fëmijëve janë ngjitës për rreth 12 ditë në total. Kjo është për shkak se infeksioni fillon disa ditë para shfaqjes së simptomave.

Kur Mund Të Kthehen Fëmijët Në Shkollë Apo Çerdhe?

Shkolla ose çerdhja ndoshta do të informojë familjen se sa kohë duhet të mbahet fëmija në shtëpi. Në përgjithësi, fëmijët duhet të jenë asimptomatikë për të paktën 24 orë përpara se të kthehen në këto mjedise.

Në Cilat Raste Është E Nevojshme Të Vizitoni Një Mjek?

Nëse vërehen të vjella të shtuara ose diarre, duhet të kontaktoni mjekun e fëmijës. Përveç kësaj, një ofrues i kujdesit shëndetësor duhet të konsultohet nëse shfaqen simptomat e mëposhtme të dehidrimit, të cilat mund të shfaqen për shkak të të vjellave dhe diarresë:

 • Pa pelena të lagura për më shumë se tetë orë
 • Lëkurë të zbehtë
 • Buzët e thata
 • Sy të mbytur

Fëmijët mund të dehidratohen shumë shpejt. Ky ndryshim mund të çojë në komplikime serioze dhe madje edhe vdekje. Nëse vërehen shenja dehidrimi, duhet të telefononi menjëherë mjekun e fëmijës.

Cilat Pyetje Duhet T'i Bëhen Mjekut Të Fëmijës?

Nëse fëmija ka rotavirus, ofruesi i kujdesit shëndetësor duhet të pyetet si më poshtë:

Bar

 • Çfarë ilaçesh pa recetë rekomandoni për të ulur temperaturën? A ka ndonjë medikament që duhet përdorur?
 • Sa kohë duhet t'i jap ilaçin fëmijës tim?
 • Cila orë e ditës është më e mira për mjekim?
 • Si duhet t'i ruaj ilaçet?

Ushqimi, Pijet Dhe Kujdesi Pasues

 • Cilat simptoma kërkojnë vëmendje të menjëhershme?
 • A janë disa ushqime apo lëngje më të dobishme? A ka ndonjë gjë që fëmija im duhet të shmangë?
 • A duhet ta mbaj fëmijën tim në shtëpi në vend të shkollës apo çerdhes?
 • A ka ndonjë aktivitet që fëmija im nuk duhet të bëjë?
 • Kur do të fillojë të ndihet më mirë fëmija im?
 • Kur duhet ta kthej fëmijën tim për një vizitë pasuese?

Cilat Janë Ndryshimet Midis Rotavirusit dhe Norovirusit?

Rotavirusi dhe norovirusi janë infeksione gastrointestinale që shkaktojnë inflamacion të stomakut dhe zorrëve, por janë gjendje të ndryshme të shkaktuara nga viruse të ndryshme. Ndërsa rotavirusi prek kryesisht fëmijët, norovirusi mund të prekë njerëzit e të gjitha moshave. Simptomat e norovirusit priren të largohen më shpejt (një deri në tre ditë) sesa rotavirusi, i cili zgjat tre deri në tetë ditë. Ekziston edhe një vaksinë që mbron kundër rotavirusit, por ende nuk ka vaksinë për norovirusin.

Nëse një fëmijë ka diarre dhe të vjella të rënda, ai ose ajo mund të ketë një infeksion të zakonshëm të fëmijërisë të quajtur rotavirus. Për këshilla duhet të kontaktohet ofruesi i kujdesit shëndetësor të fëmijës. Mjeku ndoshta do të rekomandojë ilaçe për të ulur temperaturën, së bashku me shumë lëngje dhe pushim, por virusi duhet të largohet vetë. Nuk ka ilaç për rotavirusin. Nëse ekziston rreziku i dehidrimit, mjeku mund ta dërgojë fëmijën në spital për marrjen e lëngjeve intravenoze. Shumica e fëmijëve shërohen nga rotavirusi pa efekte afatgjata shëndetësore.