Çfarë Është E Mirë Për Qafën E Fortë?

  • Ballina
  • Çfarë Është E Mirë Për Qafën E Fortë?

Funksionimi normal i muskujve të qafës lejon që koka të mbahet në një pozicion të drejtë. Ngurtësimi i qafës është, për fat të keq, një problem shëndetësor që ndikon negativisht në cilësinë e jetës së përditshme. Në këtë përmbajtje, "Pse ndodh ngurtësimi i qafës?", "Çfarë është mirë për qafën e ngurtë?" dhe "Cili krem është i mirë për qafën e fortë?" Ne do të përpiqemi të gjejmë përgjigje për pyetjet tuaja.

Cilat Janë Funksionet e Muskujve Të Qafës?

Qafa ndodhet në pikën që shtrihet nga pjesët e sipërme të trupit deri në bazën e kafkës. Muskujt e qafës ndihmojnë për të kryer një pjesë të madhe të lëvizjeve të qafës. Nga ana tjetër, këta muskuj gjithashtu mbështesin muskujt e frymëmarrjes gjatë proceseve të frymëmarrjes. Falë funksionimit të shëndetshëm të muskujve të qafës, bëhet më e lehtë që koka të lëvizë përpara, anash ose prapa. Dhimbjet e mundshme të qafës ose lëndimet në zonë mund të pengojnë muskujt e qafës që të kryejnë lëvizjen përkatëse pa probleme.

Çfarë Ndiejmë Si Pasojë e Ngurtësimit Të Qafës?

Pas një udhëtimi të gjatë dhe të lodhshëm, mund të keni vështirësi në lëvizjen e qafës kur qëndroni në të njëjtin pozicion për një kohë të gjatë, papritur ktheni kokën në një drejtim tjetër ose zgjoheni në mëngjes. Ngurtësimi i qafës, i cili zakonisht ndodh si pasojë e një lëvizjeje të papritur, ndikon negativisht në jetën e personit për një kohë të gjatë. Ngurtësimi i qafës është një nga çrregullimet më të zakonshme.

Cilat Janë Elementet e Vendosura Në Rajonin e Qafës?

Është e rëndësishme që të ekzaminohen nga afër elementët në këtë zonë për të analizuar më mirë se çfarë është qafa e ngurtësuar ose saktësisht se çfarë e shkakton atë. Është e mundur të flitet për shumë struktura në rajonin e quajtur qafë, duke përfshirë tendinat, kockat, muskujt dhe ligamentet. Nga ana tjetër, në rajonin në fjalë janë gjithsej 7 rruaza. Të gjithë këta elementë funksionojnë në një harmoni të caktuar dhe mbështesin kokën. Kjo mbështetje siguron lëvizje të shëndetshme të kokës.

Cilët Janë Faktorët Që Shkaktojnë Ngurtësimin e Qafës?

Në disa raste, strukturat e muskujve shtrihen shumë më tepër se normalja dhe lëvizjet e madhësisë kufizohen periodikisht. Për fat të keq, përpjekjet këmbëngulëse për të lëvizur qafën gjatë një eklipsi të tillë do të përkeqësojnë dhimbjen. Ngurtësimi i qafës në përgjithësi ndodh për shkak të përdorimit të tepërt ose dëmtimit të muskujve, ligamenteve, tendinave dhe kockave. Rreziku i ngurtësimit të qafës është relativisht i lartë te punonjësit e tavolinës. Nga ana tjetër, ngasja pa ndalesë, përdorimi i një çantëje të rëndë mbi supe, shikimi i gjatë i ekranit të telefonit, përdorimi i një jastëku të papërshtatshëm, rënia në gjumë në një pozicion të pakëndshëm janë situata të tjera që shkaktojnë ngurtësimin e qafës.

Cilat Janë Simptomat e Ngurtësimit Të Qafës?

Muskujt e qafës kanë një strukturë shumë të ndjeshme në krahasim me muskujt e tjerë të trupit. Simptomat e ngurtësimit të qafës zakonisht shfaqen si dhimbje të forta. Ju mund ta ndjeni qartë dhimbjen kur ktheni kokën majtas dhe djathtas.

Mund të ekzaminojmë dhimbjen e shkaktuar nga ngurtësimi i qafës në tre grupet e mëposhtme:

  • Dhimbje e fortë
  • Dhimbje rrezatuese
  • Dhimbje të përgjithshme

Nga ana tjetër, simptomat mund të ndihen jo vetëm në zonën e qafës, por edhe në shpatulla, krahë dhe gishta. Pas një qafe të ngurtësuar, një ndjesi shpimi gjilpërash dhe mpirjeje mund të shfaqet në këto zona.

Cili Krem Është i Mirë Për Qafën e Ngurtësuar?

"Çfarë të bëni me qafën e fortë?" apo “Cili ilaç është i mirë për ngurtësimin e qafës?” janë ndër pyetjet më të shpeshta nga ata që përballen me këtë problem. Ne mund të rendisim rekomandimet e mëposhtme për të parandaluar ngurtësimin e qafës, e cila ndikon negativisht në cilësinë e jetës së përditshme:

Është e rëndësishme që ta bëni zakon të uleni në këmbë dhe ta çoni ekranin e kompjuterit drejtpërdrejt në nivelin e syve.

  • Pushimi pas eklipsit lejon që indet e dëmtuara në zonë të shërohen. Në këtë mënyrë, minimizon efektet e mundshme të spazmës së muskujve. Sigurisht, është e nevojshme të organizohen shumë mirë periudhat e pushimit. Pushimi dhe qëndrimi joaktiv për një kohë të gjatë do të thotë gjithashtu që muskujt dobësohen. Prandaj, rekomandohet që faza e pushimit pas eklipsit të mos kalojë 1-2 ditë.
  • Ushtrimet bazë të shtrirjes do të ndihmojnë gjithashtu në lehtësimin e ngurtësimit.
  • Një masazh i butë i qafës do të reduktojë dhimbjen dhe tensionin në muskul. Sigurisht, para se të bëni ushtrimet në fjalë, duhet të shkoni te mjeku.
  • Ngurtësimi i qafës mund të kontrollohet me mjekim. Si qetësuesit e dhimbjeve ashtu edhe relaksuesit e muskujve do t'ju jepen nga mjeku juaj nëse e gjykoni të përshtatshme gjatë këtij procesi.
  • Është gjithashtu e mundur të merrni mbështetje nga disa xhel dhe kremra për t'u aplikuar në zonë. Xhelet e përdorura për të parandaluar dëmtimin e muskujve aplikohen në zonën e dhimbshme.

Sa Ditë Zgjat Ngurtësimi i Qafës?

Ngurtësimi i qafës, i cili zakonisht ndodh për shkak të tensionit momental të muskujve, zhduket maksimumi brenda një jave. Në raste të rralla, mund të kërkohen vlerësime urgjente dhe mjekësore pas ngurtësimit të qafës. Dhimbja e qafës që nuk largohet në fund të këtij procesi mund të tregojë një problem të shtyllës kurrizore si artriti ose hernia. Sidomos dhimbje në qafë; Kur kombinohet me ankesa të tilla si dhimbje koke të forta, të përziera dhe mpirje në krahë, është e nevojshme të kërkoni ndihmë mjekësore pa vonesë.

Ju urojmë ditë të shëndetshme.